A “Világ Királynője” 70 éves

A ciszterci nővérek Regina Mundi közössége idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját. A jeles alkalomból tegnap ünnepi szentmisét tartottak az apátság Tárnoki úti templomában.

Hasonló tartalmaink:

Regina Mundi, azaz a “Világ Királynője”. A Zirc melletti Nagyesztergáron 1945. júniusában ezen a néven alapították meg a magyarországi Ciszterci Rend női ágát. Jóllehet az eredetileg férfiakból álló, római katolikus szerzetesrendnek már a középkorban is voltak női tagjai, de a török hódoltság idején a rend női ága hazánkban megszűnt és egészen a második világháború végéig kellett várni az újjáalakulásra.

Az éppen csak létrejött rend a politikai helyzet okán már 1950-ben komoly megpróbáltatások elé került. Sok másik, az országban működő szerzetesrendhez hasonlóan a cisztercieket is feloszlatták, földjeit elvették, a nővéreket pedig szélnek eresztették. Ugyanakkor az alapítók ezt nem hagyták és új helyszínt kerestek, ahol a szerzetesi életet folytatni tudják.

Punk M. Gemma apátnő elmondta, hogy Budapest közelségében Érden arra számítottak, hogy nem lesznek szem előtt és át tudják vészelni a nehéz időket.

A regula szerint, a világtól elvonulva élő ciszterci szerzetesek életét két fő cél határozza meg: a munka és az imádság. Azonban az illegalitásban töltött évtizedek során, hogy a közösség fennmaradhasson az érdi nővérek kénytelenek voltak kilépni az elzártságból és világi munkát vállalni. Habár ez nem volt könnyű, de a szerzetesi eszményhez minden körülmény között megpróbáltak ragaszkodni, fogalmazott az apátnő.

A Regina Mundi közösség hetvenedik születésnapja alkalmából készült riportunk hosszabb változatát Polgártárs című műsorunk június 13-ai adásában láthatják.

Would you like to replay the video?
Címkék