A Dániába vezető úton

Decemberben Dánia ad otthont a női kézilabda világbajnokságnak, melyre az elmúlt hetekben lehetett indulási jogot szerezni. A magyar válogatott – tagjai között két érdi játékossal – 74–44-es összesítéssel kvalifikálta magát a dániai világbajnokságra.

Hasonló tartalmaink:


A magyar női kézilabda válogatottat az ÉRD csapatából ketten erősítették az Ausztria elleni oda-visszavágós párharcban, mégpedig a kapus Janurik Kinga és a következő szezont már az FTC-Rail Cargo Hungaria csapatánál kezdő Schatzl Nadine.
A párharc első mérkőzésén Janurik mindössze negyed óra játéklehetőséget kapott Németh Andrástól, a válogatott szövetségi kapitányától, ám ez alatt háromszor védett, úgy hogy a magabiztos előny tudatában az előtte álló védelem felpuhult, míg Schatzl egy hétméterest és egy ziccert is hibázott a végül 33–20-ra megnyert idegenbeli találkozón.
A visszavágón, immáron Győrben csak két kapust alkalmazott a kapitány, miután Kiss Éva pihenőt kapott, így Janurik a második félidőt teljes egészében végigjátszotta. Tizennégy gólt kapott, igaz több bravúrt is bemutatott, de a 40. percig nemigen találkozott a labdával, viszont a rendre hét mezőnyjátékossal felálló (így a támadások alatt kapus nélkül játszó) osztrákok 34. góljukat éppen az érdi hálóőr egészpályás dobásából kapták, míg Janurik egy indításból Schatzlnek gólpasszt adott, aki két találatot jegyzett, végül 41–24-re nyertek a magyarok, így 74–44-es összesítéssel kvalifikálták magukat a dániai világbajnokságra. Janurik mellett szól, hogy igazán kiélezett helyzetben nem tudta megmutatni képességeit – igaz, ehhez a magyarral azonos színű ellenfél kell, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy Ausztria nem volt az.

Az ÉRD-nek további két válogatottja is szerepelt a vb-selejtezőkön, hiszen a jobbszélső Katarina Krpezs Szerbia válogatottját erősítette a Románia elleni párharcban, melynek első meccsén hazai pályán hat góllal, 32–26-ra kikaptak Belgrádban Krpezsék – akiknél négy meghatározó játékos, az irányító Andrea Lekics, balátlövő Sanja Damnjanovics, a beálló Dragana Cvijics és a Ferencváros kapusa, Katarina Tomasevics is bojkottálja a válogatottságot, amíg Szasa Boskovics a szövetségi kapitány. A szerbiai mérkőzésen az érdi jobbszélső egyébként három gólt szerzett, majd a visszavágón, Romániában majdnem összejött a vb-indulás kiharcolása, ám a szerbek 28–24-es idegenbeli győzelme kevésnek bizonyult, még úgy is, hogy a visszavágón Krpezs kétszer zörgette meg az ellenfél kapuját.

Az Ipress Center Váchoz szerződő Szara Vukcsevics és hazája válogatottja, azaz Montenegró az első meccsen 28–19-re verte Izlandot, míg a visszavágón egy 19–19-es döntetlen is elégnek bizonyult.  Vukcsevics a párharcban nem szerzett gólt, csak a második meccsen egy kétperces kiállítással írta be magát a jegyzőkönyvbe.

Címkék