A Radetzkyek nyomdokain

Radetzky Jenő, ornitológusra és Radetzky Dezső, egykori néptanítóra emlékeztek vasárnap Tárnokon. Június 14-ét öt évvel ezelőtt nyilvánították a Radetzkyek-napjává, ugyanis ezen a napon, 1909-ben született a tudós a szomszédos településen. Az ünnepség keretében ez alkalommal is átadták a Radetzky-díjat.

Hasonló tartalmaink:

A 106 éve, 1909. június 14-én, Tárnokon született Radetzky Jenő az elismert ornitológus, valamint a 136 éve született Radetzky Dezső, volt tárnoki néptanító és ornitológus előtt tisztelgett a település vasárnap. Először a Marton utcai épületnél, a mai Pitypang tagóvoda falán elhelyezett két emléktáblát koszorúzták meg az önkormányzat, a helyi pártok, civil szervezetek képviselői, valamint a család és a Pitypang Tagóvoda jelen lévő tagjai. Radetzky Dezső 22 éven keresztül tanított ebben az épületben, amely akkoriban népiskolaként működött, így adott munkahelyet és otthont a család számára. Radetzky Dezsőben a Tárnokon eltöltött esztendők ébresztették fel a madarak iránti vonzalmat és indították el ornitológiai munkásságát, amelyben fia, a gyermekéveit élő Jenő, mind többször szegődött társául – hangzott el az ünnepségen.

A koszorúzási ünnepség után a résztvevők átvonultak a művelődési házba, ahol Tárnok Nagyközség Önkormányzata nevében átadták a Radetzky-díjat. Természettudományos munkája elismeréseként idén a kitüntetést Pluhár István vehette át, aki születése óta Tárnokon lakik és elkötelezett híve a természetvédelemnek.

Az ünnepség résztvevői a 2012 óta látogatható állandó Radetzky-kiállítást is megtekintették a Művelődési Házban. Az ünnepségen továbbá a tárnoki tagokkal is rendelkező Érdi Harmónia Vegyeskar kamarakórusa is ünnepi műsort adott.

Would you like to replay the video?
Címkék