Harmadfokú hőségriasztás van érvényben!

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az országos tiszti főorvos szombat éjféltől szerda éjfélig – tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A hőségben több dologra is érdemes odafigyelni akkor is, ha otthon maradunk, akkor is, ha útnak indulnánk.

Hasonló tartalmaink:

 Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombattól – az Északi-középhegység térségét leszámítva – a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Vasárnap 27 fok körüli érték várható, a jövő hét első három napján pedig néhol akár 30 fokos középhőmérséklet is lehet. A jelenlegi előrejelzések szerint szerda este várható egy hidegfront, amely mérsékli majd a hőséget.

Hétfőn, kedden és szerdán a legmagasabb hőmérsékletek elérhetik a 36, 37, 38 Celsius-fokot is.

Élettani hatások

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre.

Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

Ajánlásukban megfogalmazták, hogy a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát árnyékban, illetve használják ki a párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket a parkoló autóban.

A leégés ellen is érdemes védekezni naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között célszerű árnyékban tartózkodni.

A járművezetőknek azt ajánlják, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a nagy meleg dekoncentrációt okozhat.
Az ÁNTSZ emlékeztet, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet.

Vigyázzunk a gyógyszerekre!

A gyógyszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a rendkívüli hőségben. Be kell tartani néhány alapvető szabályt a gyógyszertárolással kapcsolatban az esetleges hatóanyagbomlás, illetve mérgezés elkerülése érdekében – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

 A magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet a készítmény hatása, illetve megváltozhatnak a tulajdonságai. Egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, ezért fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tároljuk a gyógyszereket – figyelmeztettek.

Az alapvető szabályok közé sorolták, hogy sem ablakban, sem autóban nem szabad gyógyszert tartani. A készítményeket a betegtájékoztatóban megadott utasítás szerint kell tárolni, hűtőben vagy fagyasztóban csak akkor szabad tartani, ha a tájékoztató nem tiltja.

Ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszeren – például megváltozik a színe, állaga, nagyon porlik vagy elfolyósodik -, nem szabad felhasználni még akkor sem, ha még nem járt le a szavatossági ideje. Ezek a változások a legtöbbször minőségi változást jeleznek, amely pedig hatáscsökkenéssel vagy nem kívánt hatás megjelenésével járhat.

A gyógyszerek szavatosságát a tárolási körülmények is meghatározzák, ezért is fontos betartani a tájékoztatóban foglaltakat – hangsúlyozták a közleményben, hozzátéve: minden gyógyszer betegtájékoztatója megtalálható a www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis címen.

Pluszjáratok a Balatonhoz

Több, a hétvégi csúcsforgalomban a Balaton felé közlekedő járatot állított forgalomba a MÁV-Start, az első mentesítő vonatok péntek délután indulnak – közölte a MÁV Zrt.

Péntek délután Napfürdő néven mentesítő sebesvonat közlekedik a Balaton déli partjára, Budapest és Fonyód között. A Napfürdők a MÁV Nosztalgia Kft. élményútjaihoz használt kocsikból állnak, ugyanúgy, ahogy a vasárnap este, Tapolcáról Budapest felé induló Naplemente gyorsvonatok.

A Hétvégi Flirt és Siófoki Flirt nevű járatok viszont korszerű, légkondicionált, wifivel ellátott szerelvényekből állnak, ezek szombaton és vasárnap, a reggeli és a délelőtti órákban közlekednek a Balaton déli partjára, illetve Budapestre délután és este.

A kerékpáros utasoknak a MÁV-Start a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit továbbító, naponta indított Déli-Parti sebesvonatokat ajánlja, amelyekkel a déli part összes üdülőhelye elérhető, mert ezen a szakaszon minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A kétóránként Keszthelyre induló Balaton expresszvonatok kötelező helybiztosítással közlekednek, így ezeken biztosan lesz ülőhelyük a helyjegyüket időben, akár elővételben megváltó utasoknak. A naponta ötször induló sebesvonatokkal a déli part összes üdülőhelye elérhető.

Csütörtök, péntek és szombat éjszaka közlekednek a Bagolyvonatok a Budapest-Siófok-Fonyód (-Keszthely) útvonalon. Ezeken a járatokon vasútőrök és rendőrök is teljesítenek szolgálatot. A Balaton északi partján is több új vonat áll forgalomba a hétvégére: a naponta közlekedők mellett péntek délután, szombat délelőtt és vasárnap este további Tekergők indulnak a fő irányokba. Ezek a gyorsvonatok tágas kocsikkal rendelkeznek, ezért ezeket kifejezetten csoportoknak ajánlja a vasúttársaság. Az északi partra tartó bicikliseknek is a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit továbbító Tekergő gyorsvonatokat érdemes választaniuk – tették hozzá.

A naponta közlekedő Kék Hullám sebesvonatok – amelyek légkondicionált InterCity-kocsikból állnak – Balatonfüredig csak Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig mindenhol.

A MÁV-START a főváros három főpályaudvarán és tizennégy vidéki vasútállomáson szombattól a hőségriasztás ideje alatt 10 és 17 óra között ásványvizet oszt.

mti.hu, ÉrdMost.hu összeállítás

Címkék