Új szabályok szerint játszhat egy-két érdi kézis

Érdekes, a kézilabda meglehetősen masszív szabályainak módosításáról szóló információkat kapott a Nemzeti Sport Andorka Sándortól, a volt nemzetközi kategóriás bírótól, az európai szövetség versenybizottságának tagjától, aki a nemzetközi szövetség delegáltjaként Brazíliába készül a július 20-án kezdődő férfi junior-világbajnokságra. Ezen a magyar korosztályos együttes nem vesz részt, de a sportdiplomata fia, Andorka Miklós és játékvezetőtársa, Hucker Róbert is képviseli színeinket.

Hasonló tartalmaink:


A szabálymódosításokat a nemzetközi szövetség játékvezetői bizottsága kezdeményezte, és egyelőre a 2017-es esetleges bevezetésük előtt idén július-augusztusban kipróbálják több versenyen, a férfi junior-vb-n, a férfi ifjúsági vb-n és a női junior Eb-n. Utóbbiakon a magyar válogatott is résztvevő. Emellett tervezik a tesztelést az ősztől a férfi és a női Bundesligában is.

„Ezek a meglehetősen szigorú új rendszabályok a játék tisztaságát, a kirívó szabálytalanságok és sportszerűtlenségek megelőzését szolgálnák, de kizárólag akkor vezetik be őket, ha a gyakorlatban beválnak, vagyis a sportág befogadja a módosításokat” – mondta a fontosabb változásokról Andorka Sándor.

Nézzük, min is akarnak változtatni!
• Sérülés, ápolás: ha sérülés miatt meg kell szakítani a játékot és a pályán ápolják a sérültet, az ápolást követően el kell hagynia a játékteret, majd csapata következő három támadásánál nem léphet pályára.
• Passzív játék: a bíró passzív játékra figyelmeztető felemelt karja után legfeljebb nyolc passzra van lehetősége a támadó csapatnak, hogy lövéssel fejezze be az akciót, és ha a labda lepattan a védőkről, akkor sem kezdődik elölről a passzok számolása.
• Kék lap: az utolsó percben elkövetett szándékos szabálytalanságért nemcsak kizárás jár, a vétlen csapat büntetőt is dobhat, a játékvezetőknek pedig ilyenkor fel kell mutatniuk a bevezetendő kék lapot.
• Kapuscsere mezőnyjátékosra: bármikor játszhat hét mezőnyjátékos (kivéve ha a csapatból éppen kiállítottak), és nem kell használni a megkülönböztető kapusmezt, viszont nem is léphet be senki a „hetek” közül a kapuelőtérbe, hogy védjen.
• Négy bíró: szintén kísérleti jelleggel a dán bajnokságban az ősztől négy játékvezető dirigálná a mérkőzéseket.

forrás: S. J., Nemzeti Sport

Mint olvasható, ezeket a szabályokat má a női junior Európa-bajnokságon is alkalmazzák, amelyet augusztusban, Valenciában rendeznek, és a selejtezők során az ifj. Kiss Szilárd vezette csapat tagja volt az ÉRD felnőtt női kézilabda csapatába felkerülő kapus, Győri Barbara is, míg a szintén felnőttekhez felkerülő beállónak, Szabó Laurának is minden esélye megvan, hogy helyet kapjon a kontinensviadalra utazó keretben.

Címkék