Hosszú távon kell gondolkodni, ha gazdaságfejlesztésről van szó

A Kárpát-medencei magyar gazdaságpolitika aktuális kihívásai címmel rendezett kerekasztal-beszélgetésen szólalt fel T. Mészáros András, Érd polgármestere a Tusványosi Szabadegyetemen. Előadását követően az Érd Tv helyszínen tartózkodó stábjának nyilatkozott. Mint mondta: Érd város példáján keresztül azt kívánta bemutatni, hogy a magyarországi gazdaságfejlesztési koncepcióba hogyan illeszkednek bele a közepes nagyságú városok, mint Érd is.

Hasonló tartalmaink:

- Érd példája bebizonyította: alulról jövő kezdeményezéssel, megfelelő kormányzati hozzáállás mellett lehetséges egy akár 40 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot is létrehozni. Természetesen ehhez kellett az, hogy a kormányzat megértse: az, hogy megszűnt az európai uniós pénzek lehívásának lehetősége a közép-magyarországi régióban, nem jelentheti azt, hogy elfeledkeznek 3 millió ember otthonáról, köztük Érdről is – mondta el az Érd Tv-nek a Tusványosi Szabadegyetem egyik kerekasztal-beszélgetésén való részvétele után T. Mészáros András, Érd polgármestere.

15_07_22_tusvanyos_4

- A kerekasztal-beszélgetésen a velem együtt felszólalók – mint Pásztor István, a vajdasági magyarok képviseletében vagy Virág László, a kárpátaljai magyar vállalkozók nevében, vagy Mátis Jenő, aki az erdélyi vállalkozókat képviselője – mind a helyi aktivitást, illetve valamilyen külső segítség együttes lehetőségét vetették fel, és az intézményrendszer megerősítését tartották a legfontosabbnak – folytatta Érd polgármestere. – A különböző gazdaszövetségek, társulások megerősítése volna az elsődleges cél, segítségükkel az egyéni kezdeményezések is erőre tudnának kapni.

És hogy mindebbe hogyan illeszkedik bele Érd? Erről szólva mondtam el, hogy városunk, úgy véljük, nemsokára, 10-15 éven belül egy kilencven ezres város lesz. Érdnek nem csak ipari parkot kell építenie, hanem az ott dolgozók, a vállalkozók mindennapi életét is biztosítania kell. Megfelelő orvosi ellátással, iskolákkal, szórakozási lehetőségekkel egyaránt. Ezek nélkül egy ideig persze érkeznek beruházók, termelőcégek, de ha nem biztosítjuk számukra a megfelelő körülményeket, akkor az csak nagyon rövid idejű „győzelem” lehet. Ezért gondolkodtunk egy komoly gazdaságfejlesztésben, amiben a magyar kormány is partner: olyannyira, hogy a tegnapi kormányülésen el is fogadták az általunk benyújtott terveket – hangsúlyozta T. Mészáros András.

Would you like to replay the video?

Érd határon túli gazdasági kapcsolatairól szólva azt mondta: ez még a kezdeteknél tart. Néhány éve az érdi iparosoknak a szabadkai vásárban való megjelenésével kezdődött, míg az utóbbi az Érden rendezett Nyitnikék Vásárokon is megjelentek testvérvárosaink – Szabadka, Szászrégen, Lubacow is – kiállítói. A kapcsolatok tehát erősödnek, hogy ennek mikor lesz szemmel látható haszna, azt még nem tudjuk megjósolni, de tény, hogy minden ilyen együttműködés a kapcsolatépítéssel kezdődik – és ez elindult.

A közelmúltban a Kárpátaljának nyújtott ötmillió forintos támogatás kapcsán T. Mészáros András hangoztatta: az szociális jellegű segítségnyújtás volt, nem volt kifejezetten a gazdaságfejlesztésre vonatkozó megkötés a pénz felhasználására. – Természetesen nem tudtunk mindent és mindenkit kárpótolni a háború okozta károk miatt, de a nemzeti összetartozás érzetét egy kicsit felkeltette ez a gesztus az emberekben – tette hozzá.

Hallgassa meg az interjút!

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Címkék