Rejtőzködő értékek – konferencia a Földrajzi Múzeumban

Különleges programokkal készül az őszre a Magyar Földrajzi Múzeum. Az Érdi Napok keretében kerül sor a Balázs Dénes tudománytörténeti konferenciára, októberben pedig az Érdről 1945-ben elhurcoltaknak állítanak emléket.

Hasonló tartalmaink:

Az első tudományos konferenciát 1985-ben rendezte a Magyar Földrajzi Múzeum, alapítója, Balázs Dénes kezdeményezésére. Volt olyan esztendő, amikor két rendezvényre is sor került. A konferenciák témája változik, a cél azonban azonos: olyan új ismereteket felkutatni, amelyek a tudománytörténet számára jelentős értékkel bírnak – mondta lapunknak dr. Kubassek János múzeumigazgató, hozzátéve: ebbe a munkába nemcsak a földrajz, hanem más rokon tudományok képviselőit is bevonják: a Balázs Dénes tudománytörténeti konferencián számos egyetemi tanszék kutatója, oktatója tart előadást.

A múzeumigazgatóval az Érd FM műsorában beszélgettek. Hallgassa meg az interjút!

A konferencia teljes programját itt olvashatják!

 

– Az idei rendezvény nem egyetlen személyhez, eseményhez kötődik. Azoknak a kutatási eredményeknek szeretnénk fórumot biztosítani, amelyek különböző műhelyekben születtek, de kapcsolódnak a mi gyűjteményünkhöz. Vannak előadók, akik elfeledett személyt helyeznek a figyelem középpontjába, mások távoli földrészekre vezetnek. Olyan újdonságok is elhangzanak majd, amelyek a szakembereknek is újdonságot jelentenek majd, mert forráskutatáson alapulnak – mondta az igazgató, megjegyezve: a konferencia azt is jelképezi, hogy a múzeum nem csupán egy kiállításoknak otthont adó intézmény, hanem szellemi műhely, amely köré kutatók csoportosulnak az ország minden tájáról.

A Rejtőzködő értékek a tudománytörténet műhelyeiből című konferenciát szeptember 17-én – Balázs Dénes születésnapján – rendezik. A tizenhat előadás mellett sor kerül majd a Teleki Sámuel-érem átadására, és itt mutatják be a tavalyi Katona Mihály tudománytörténeti konferencia kötetét is.

A Magyar Földrajzi Múzeum más különleges tudományos programmal is készül: október 21-én konferenciát rendeznek az 1945-ben Érdről elhurcoltak emlékére, és ehhez kapcsolódik majd egy kiállítás, ami jövő év januárjáig lesz látható.

– Dolgozunk egy másik időszakos kiállításon is, amely a földrajztudomány múltjának, történetének néhány mozaikját mutatja be. Múzeumpedagógiai programunkhoz kapcsolódva egy olyan kiállítási anyagon, illetve kiadványon is munkálkodunk, ami elsősorban a gyűjteményünkben található képanyagon alapul majd, címe: Gyermekek a világ minden szegletéből – zárta szavait Kubassek János, aki szeretettel várja a programjaikon, konferenciáikon – és természetesen a Múzeumbarát Kör előadásain, illetve a fiataloknak szóló múzeumi órákon –az érdeklődő érdi közönséget.

Ádám Katalin, Érdi Újság 

Címkék