Ófalusi szüret

Kilencedik alkalommal tartottak városunkban szüreti mulatságot és kézműves vásárt szombaton az érd-ófalusi pincesoron.

Hasonló tartalmaink:

 

A szüreti mulatság a korábbi hagyományoknak megfelelően táncos-zenés felvonulással kezdődött, a hagyományőrző csoportok a Termál Hotel előtt gyülekeztek, ahonnan a Pincesorra vonultak. A Szent Donát szobornál a szőlőt Erdélyi Takács István református lelkész, valamint Mojzer György római katolikus plébános áldotta meg.  Ezután a nagy fahordóba összegyűjtött szőlőt hagyományos módon népviseletbe öltözött lányok taposták.  Szüreti mulatság nincsen must nélkül, amit a taposás után frissen fogyaszthattak a résztvevők.

A rendezvényt kilencedik alkalommal tartották meg, azonban ennek sokkal régebbre visszanyúló hagyományai vannak. A XVIII. század második feléig a budai borvidék egyik meghatározó helyszíne volt Érd – tudtuk meg Hudák Mihálytól, a Pincetulajdonosok Egyesületének elnökétől.

Az Érdi Pincetulajdonosok Egyesülete 12 éve alakult, azóta folyamatosan azon dolgoznak a tagok, hogy a régi időkhöz hasonlóan legyen jelen a város életében a szőlőtermesztés és a borkészítés. Az évről-évre megrendezésre kerülő rendezvénynek is a hagyományok ébren tartása a célja. A színpadon egymást követték a műsorok, közben pedig a pincékben mindenkinek volt lehetősége megkóstolni az érdi borokat is.

Would you like to replay the video?

fotók: Boros Sándor

 

Címkék