Megvédik az érdi vízbázist

Végéhez értek a 2013. júniusában megkezdett munkálatok, melyek elsődleges célja az volt, hogy az érdi vízbázis minőségének vizsgálatát követően a szakemberek hosszú távú védelmi intézkedéseket határozzanak meg.

A projekt során felmérték, mely kutak tisztaságát veszélyeztetik a következő fél évszázadban a felszínen végzett tevékenységek. A kivitelezéshez az önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyert támogatást “Az Érd Sasváros és az Érd Keserűfű utcai forrás üzemelő sérülékeny vízbázisok diagnosztikai vizsgálata” címen.

Az érdi vízbázis látja el ivóvízzel a települést és annak környékét. A munkálatok során 14 helyszínen vett talaj- és talajvíz minta, valamint 40 db lakossági kút vizsgálatát követően több helyen figyelő-kutakat fúrtak, a kútfejekbe pedig adatgyűjtő műszereket telepítettek. A vizsgálathoz alkalmazott számítógépes modell segítségével a szakemberek fel tudták mérni, hogy a következő 50 évben a föld felszínén keletkezett szennyeződések milyen mértékben juthatnak el a vízkészletig. A vizsgálati eredmények függvényében javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek egyes tevékenységeket megtilthatnak bizonyos területeken (pl. önkényes lakossági kútfúrás, vagy bizonyos ipari- illetve mezőgazdasági tevékenységek). A szükséges lépések megtételével és a szabályok betartásával megelőzhető a vízkészlet szennyezése, ezáltal hosszútávon biztosítható a minőségi ivóvíz-szolgáltatás.

A minták laboratóriumi vizsgálata során elemezték a vízbázis minőségét, és az esetleges szennyeződések mértékét. Az eredményeket tekintve bátran kijelenthető, hogy az érdi vízkészlet összességében jó minőségű, de a minőség megőrzése érdekében kiemelten fontos a védelem, és a hosszútávú stratégiai lépések megtétele.

A projekt kivitelezését a Geogold Kárpátia Környezetvédelmi és Mérnöki Szakértő Kft.-ből és a Békés Drén Víz és Mélyépítési Kft.-ből álló Érdvíz Konzorcium végezte.

A program az „AZ Érd Sasvárosi és az Érd Keserűfű utcai forrás üzemelő sérülékeny vízbázisok diagnosztikai vizsgálata” – KEOP-2.2.3/A/09-11-2011-0009 keretében valósul meg. 

Címkék