Emlékezés Csuka Zoltánra

Teadélután keretében emlékeztek meg szerdán délután a városi könyvtár névadójáról, Csuka Zoltánról az intézményben. A néhai költő, műfordító és irodalomszervező 1933-ban költözött Érdligetre, ahol 1976-ban saját könyvállományából, saját házában megalapította a Jószomszédság Könyvtárát, amelyet halála után a városi könyvtárra hagyott.

Hasonló tartalmaink:

Csuka Zoltán születésének 114. évfordulóján megemlékezést tartottak a róla elnevezett városi könyvtárban. Mint ahogy az a beszélgetés során kiderült: az egykori költő, műfordító, irodalomszervező nagyon sokat tett Érd kulturális életéért. Csuka Zoltán versei mellett elsősorban a délszláv irodalom hazai tolmácsolójaként is ismert.

Kelényi István, író, művészettörténész hangsúlyozta: az országos irodalomban való részvétellel párhuzamosan a település kulturális életének is aktív szereplője volt, ugyanis saját könyvállományából, a saját házában alapított könyvtárat a Sárd utcában. Továbbfejlesztett gyűjteménye mai napig fiókkönyvtárként működik.

Csuka Zoltán 1984-ben, 83 éves korában hunyt el. Értékes könyvállományát és házát is a városra és annak könyvtárára hagyta. 1989-ben, volt lakóházában alakították ki a Napház Galériát, valamint a költő emlékszobáját is, amelyben Csuka Zoltán személyes tárgyai, könyvei és írásai is megtalálhatók és megtekinthetők.

Would you like to replay the video?
Címkék