Várja a gyerekeket a Pumukli óvoda

Negyvenhat kisgyermekkel egy hónapja kezdte meg működését a város eddig egyetlen nemzetiségi óvodája. A Pumukli Német Nemzetiségi Óvodát pénteken hivatalosan is átadták a lakosságnak.

Hasonló tartalmaink:

Az Érdi Német Nemzetiségi Önkormányzat egy régi álma valósult meg pénteken, amikor ünnepélyes keretek között átadták a város első nemzetiségi óvodáját. Az önkormányzat vezetője elmondta, az igény ugyan már régóta létezett, az önmagukat német nemzetiségűnek valló érdiek részéről, de mostanáig mindig más megoldást kellett keresniük.

Így még egy éve sincs annak, hogy az önkormányzat által biztosított pénzből megkezdődhetett az oktatási intézmény létrehozása az egykor szintén óvodaként működő, Riminyáki úti épületben. Az eseményen részt vett és a szalagot átvágta, ezzel az intézményt a város nevében átadta a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak Bács István alpolgármester (Fidesz-KDNP). Beszédében Bács István elmondta: tiszta szívből kívánom, hogy a gyerekek által elmondott versikéből, hogy miért szeretnek a Pumukli óvodába járni, annak minden egyes sora teljesüljön az elkövetkezendő évek folyamán. Úgyhogy én mindenkinek, főleg a gyerekeknek sok boldogságot kívánok az új óvodában, és a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak pedig nagyon sok erőt és kitartást – tette hozzá az alpolgármester.

Vargáné Magyar Erika, Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda vezetője elmondta az óvoda kiemelt feladatának tekinti, a német kisebbség élő szokásainak, hagyományainak és kultúrájának megismertetését, nem utolsósorban pedig a német nyelv ápolását. Az intézmény vezetője megnyitójában úgy fogalmazott, hogy az óvoda szakmai-nevelési programja is elsősorban ezt a célt szolgálja.

Jelenleg mintegy 1500-1700 érdi lakos van, aki német nemzetiségűnek vallja magát. A helyi svábok leszármazottai mellett a Német Nemzetiségi Önkormányzat információi szerint, vannak családok a néhai NDK-ból és a szomszédos Ausztriából is. Eszes Mária szerint a most átadott nemzetiségi óvoda mindannyiuk számára egy ragyogó lehetőség, hogy nyelvüket és kultúrájukat a legfiatalabb nemzedék segítségével megőrizzék és továbbadják.

A Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda megnyitóján az óvodások műsorát és az ünnepi beszédeket valamint szalagátvágást követően Hajdú Ferenc atya áldotta meg az épületet, majd a résztvevők a Rosenbrücke énekkar előadásában meghallgathatták az intézmény névadójáról készült rajzfilm főcímdalát is.

 

Would you like to replay the video?

fotók: Boros Sándor

Címkék