Gyémánt félkrajcár, újratöltve

Milyen lenne a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című mese, ha ma íródna? A kiskakas minden bizonnyal belefúlna a nejlonrengetegbe, ahol nem félkrajcárt, hanem gombelemet találna… A Pumukli óvodában az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében újraírták, sőt, le is rajzolták a mesét, és más izgalmas programokat is szerveztek.

Hasonló tartalmaink:

Az óvoda negyedik alkalommal csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjához, amely idén arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy mindennapjaink során mennyi veszélyes hulladékkal terheljük környezetünket, a takarítószerektől a sütőolajon át az izzókig. A témahét pénteken zárult.

– Sokat beszélgettünk a gyerekekkel arról, mik tartoznak a veszélyes hulladékok körébe, és mi történjen velük használat után. Átdolgoztuk a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét, a hulladékhasznosítás jegyében; a történetet a gyerekkel együtt formáltuk egész héten, és pénteken, az utolsó napon született meg a végleges változat – mondta Köhler Dolli Felicia óvónő, a tematikus hét programjának kidolgozója.

A témahét keretében a gyerekek természetes anyagokból készíthettek szappant és fürdőgolyót, és családi játszódélutánt is tartottak az óvodában: az otthon, különféle maradék anyagokból és hulladékból készített játékokat hozták be, ezeket mindenki kipróbálhatta, és ötleteket is meríthetett belőle. Az ügyességi, illetve fejlesztő játékoktól a kirakóson keresztül az aludobozból összeállított kamionig számtalan jópofa darabbal játszhattak a családok.  A másik csoportszobában pedig maradék fonalakból, vécépapír-gurigából készíthettek játékokat a gyerekek.

És most lássuk: mit is tenne mai, modern világunkban és szeméthegyeink közt a mesebeli kiskakas, a pumuklisok szerint:

Mese a kiskakasról, aki útbaigazította a török császárt

IMG_20181123_121845Volt a világon egy szegény asszony, annak volt egy kiskakasa. Csak ott keresgélt, csak ott kapirgált a kiskakas a szemétdombon, amikor egyszer csak valami csípést érzett a lábán. Megnézte mi lehet az, hát egy elem. Elgondolkodott, mit kereshet ott az elem, hiszen annak az elemgyűjtőben lenne a helye. Ahogy kapirgált tovább, beleragadt valamibe a lába. Látja, hogy az bizony egy festékes vödör. Most már kezdett mérges lenni a kiskakas, hiszen a festékes vödröket a hulladékudvarba kell szállítani. Tovább kapirgált, amikor a csőre véletlenül kilyukasztott egy műanyag palackot, amiben elhasznált sütőolaj volt. Nagyon mérges lett a kiskakas. Arra járt a török császár, akié a szemétdomb volt. A kiskakas odaszólt neki:
– Hallod-e, te török császár! Miért dobálod minden szemetedet egy halomba! Beleragadt a lábam a festékes vödörbe, megcsúsztam a kifolyt olajon, megcsípte a lábam az elem, és még mennyi minden van itt, ami nem idevaló!
Azt mondja a török császár:
– Engem ugyan ne oktass ki kiskakas! A szemétdomb az enyém, azt csinálok, amit én akarok!
Azzal sarkon fordult, és visszament a palotájába.
Megharagudott a kiskakas! Felszállott a török császár ablakába.
– Kukurikú, Kukurikú! Török császár! Válogasd szét a szemetedet, különben estig is itt kukorékolok!
Azt mondja a török császár a szolgálójának:
– Hallod-e, szolgáló! Fogd meg azt a kiskakast, hogy ne kiabáljon és vesd belé a kútba!
A szolgáló megfogta és a kiskakast a kútba vetette. Ott a kiskakas csak elkezdi: Szídd fel begyem a sok vizet! Szídd fel begyem a sok vizet, a sok vizet! Arra a begye mind felszívta a vizet. Akkor megint felszállott a török császár ablakába:
– Kukurikú, Kukurikú! Török császár! Válogasd szét a szemetedet, különben estig is itt kukorékolok!
Azt mondja a török császár:
– Hallod-e, szolgáló! Fogd meg azt a kiskakast, hogy ne kiabáljon, és vesd belé az égő kemencébe!
A szolgáló megfogta, és a kiskakast az égő kemencébe vetette. Ott a kiskakas elkezdi:Ereszd ki begyem a vizet, hadd oltsa el a tüzet! Ereszd ki begyem a vizet, hadd oltsa el a tüzet! Arra a begye kieresztette a vizet, és az eloltotta a tüzet. Akkor megint felszállott a török császár ablakába:
– Kukurikú, Kukurikú! Török császár! Válogasd szét a szemetedet, különben estig is itt kukorékolok!
Azt mondja a török császár:
– Hallod-e, szolgáló! Fogd meg azt a kiskakast, hogy ne kiabáljon és vesd belé a méhes kasba! Hadd csípjék agyon a darazsak!
A szolgáló megfogta a kiskakast és a méheskasba vetette. Ott a kiskakas csak elkezdi: Szídd fel begyem a darázst! Szídd fel begyem, a darázst! Arra a begye mind felszívta a darazsakat! Akkor megint felszállott a török császár ablakába:
– Kukurikú, Kukurikú! Török császár! Válogasd szét a szemetedet, különben estig is itt kukorékolok!
Már a török császár nem tudta, mit kezdjen vele:
– Hallod-e, szolgáló! Fogd meg azt a kiskakast, hogy ne kiabáljon és vesd belé a bő bugyogóm fenekébe!
A szolgáló megfogta és a kiskakast a törökc sászár bő bugyogójába rakta. Ott a kiskakas csak elkezdi: Ereszd ki begyem, a darázst! Hadd csípje meg a farát! Arra a begye kieresztette a darazsakat és azok jól megcsípkedték a török császár fenekét!
– Jaj, jaj! A fránya egye meg ezt a kiskakast! Szolgálók! Válogassátok szét azonnal azt a szemetet, hátha nem kukorékol többet az ablakomban!
A szolgálók szétválogatták a szemetet. A sárgába tették a műanyagokat, jól összelapítva. A kékbe tették a papírt. A szürkébe a fémeket, a fehérbe a fehér üveget. A zöld kukába a színes üvegek kerültek. Ezentúl a török császár a sütőolajat összegyűjtötte és leadta a benzinkútnál, az elemeket az elemgyűjtőbe tette, de ha tehette, akkor inkább tölthető elemet használt a rádiójába. A kiskakas pedig ezentúl boldogan kapirgált a szemétdombon.

Címkék