Új élet megunt tárgyainknak

Harmadjára csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez az érdi Pumukli óvoda. Csütörtöki családi napjukon kidobásra ítélt ruhákból készítettek szőrmemanót, dióbélbabát, kesztyűt és óriáskígyót, a másik teremben pedig hulladékból kreált társas- és ügyességi játékokat próbálhattak ki a gyerekek és szüleik. Bemutatunk párat a jópofa, könnyen megvalósítható, és természetesen környezetbarát ötletek közül.

Hasonló tartalmaink:

Adj új életet tárgyaidnak – ez a mottója az idei Európai Hulladékcsökkentési Hétnek. a Pumukli óvoda harmadjára csatlakozik a kezdeményezéshez. Tavalyelőtti programjukkal elnyerték az Európai Hulladékcsökkentési Díjat. Idén is jópofa, egész hetes programmal készültek, amelyek zöme régi ruháink újrahasznosításával kapcsolatos. Csütörtökön kézműves családi délutánt rendeztek, amelyen hulladékból, illetve egyszerű, minden háztartásban megtalálható tárgyakból készítettek díszeket, játékokat. Pár ötletet megosztunk olvasóinkkal – érdemes otthon is kipróbálni őket.

Karácsony közeledtével ki ne örülne egy kis szőrmemanónak? Nem kell hozzá más, csak egy fenyőtoboz, egy régi (mű)szőrmegallér, és egy kis filcanyag, amiből a manó kalapja készül. (A szőrméből vágjunk háromszög alakú darabot, ezt ragasszuk a tobozra.)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Papírrolniból pillanatok alatt elkészülhet ez a jópofa kidobós. Labda helyett használjunk gombóccá tömött zoknit. Az apró kezek nemcsak dobálás, hanem a felállítás közben is ügyesednek.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ez a szín- és formapárosító tábla nagyon népszerű volt a Pumukli ovisai körében. Vágjunk ki egy körülbelül 20 cm átmérőjű kört vastagabb kartonpapírból, osszuk cikkelyekre, amelyekre más-más színű formákat rajzolunk. Ugyanezeket a formákat fessük egy-egy ruhacsipeszre, és máris jöhet a párosítás. (Nagyobbacskáknak számpárosítót is készíthetünk).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ez a kirakós falapkákból készült, a kép szalvétatechnikával került rá. Gyorsan elkészíthető, igényes és szép ajándék lehet.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Mit kezdjünk a gyerek fél pár zoknijaival? Vágjuk le a szárakat, és varrjunk belőlük színes kígyót. A Pumukli oviban varrógéppel készült, de kézzel sem nagy művészet. Ha még marad fél pár zoknink, azzal ki is tömhetjük. (Képünkön a kígyó még félkész állapotban, azaz kitömés előtt látható.)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Címkék