Adj új életet tárgyaidnak!

Magyarország idén is részt vesz az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányban a Földművelési Minisztérium szervezésében. A rendezvénysorozat jelmondata – Adj új életet tárgyaidnak! – utal arra, hogy a kampány célja a hulladékkeletkezés megelőzésére való figyelemfelhívás, a termékek újrahasználata, vagy a termékek élettartamának meghosszabbítása, megjavítása révén.

Hasonló tartalmaink:

2017. november 15-én éjfélig lehet regisztrálni a www.hulladekcsokkentesihet.hu weboldalon egy saját új vagy korábbi években már megvalósított akcióval, illetve a www.vallalom.eu oldalon tett vállalással.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction) 2017. november 18-tól 26-ig tart. A kampányhoz a hulladék keletkezését megelőző, illetve a keletkezett hulladék mennyiségének csökkentésére irányuló, vagy újrahasználatot, javítást bemutató akciókkal, megoldásokkal, rendezvényekkel 5 kategóriában csatlakozhatnak államigazgatási szervek, hatóságok, egyesületek és civil szervezetek, gazdálkodó, ipari szervezetek, oktatási intézmények, illetve magánszemélyek.

Az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó nemzetközi versenyben a regisztrált, egyedi akciók közül kiválasztott országos legjobbak vehetnek részt (kategóriánként egy akció).

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten a termékek, különböző használati tárgyak újrahasználatára, az anyagok újrahasznosítására, és megjavíthatóságára hívják fel az emberek figyelmét a szakemberek, annak érdekében, hogy ezek az anyagok, termékek minél tovább maradjanak a gazdaság körforgásában.

Az idei kampány az „Adj új életet tárgyaidnak!” gondolat jegyében a hulladékképződés csökkentésének olyan egyszerű megoldásaira világít rá, mint az újrahasználat és az újrahasználatra történő előkészítés, azaz a javítás.

Ráirányítja a figyelmet a használt tárgyak, holmik adományozására vagy átalakítására, ezek vásárlására, valamint arra, hogy mielőtt kidobunk egy elromlott vagy eltörött tárgyat, gondoljuk végig, hogy az megjavítható-e. Ezáltal tudunk új életet adni azoknak, vagy meghosszabbítani az élettartamukat. Ezzel a kezdeményezéssel belátható, hogy mennyire könnyű megtalálni az értéket egy olyan tárgyban, holmiban, ami számunkra már felesleges, vagy azt gondoltuk, hogy értéktelen.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányban részt vett tavaly az érdi Pumukli Óvoda és elnyerte Európai Hulladékcsökkentési Díjat. A német nemzetiségű óvoda az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében rendkívül aktív és kreatív programsorozattal irányította rá a figyelmet a hulladékcsökkentés, az újra használat és az újrahasznosítás fontosságára és előnyeire, ezért ítélte őket a magyar zsűri méltónak arra, hogy a nemzetközi versenyen is elindulhasson.

Hallgassa meg az ÉRD FM 101,3 interjúját V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárával!

 

Címkék