Jobb körülmények a családoknak, több pénz az oktatásban

A kormány családbarát intézkedéseiről, az idősek támogatásáról, az oktatáspolitikájáról beszélt Simó Károly, az Érdi Fidesz szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, ma másfélszer annyit ér egy kétszülős gyermekes család nettó átlagkeresete, mint hét éve. A politikus beszélt arról a „cukisodási folyamatról” is, amely, mint mondta, a Jobbikot és Vona Gábort jellemzi mostanában.

Hasonló tartalmaink:

Simó Károly kiemelte, a gyermekes családok életkörülményei jelentősen javultak az elmúlt évben – ma másfélszer annyit ér egy átlagos, kétszülős gyermekes család nettó átlagkeresete, mint 2010-ben.

– Érd a családok városa, az átlagéletkor nagyon alacsony, csupán 35 év, ezért is különösen fontos számunkra a kormány családbarát politikája – húzta alá az Érdi Fidesz szóvivője, hozzátéve: a nemrég bevezetett családi otthonteremtési kedvezményt már csaknem 60 ezer család vett igénybe országszerte, és Érden is nagyon sokan éltek, élnek ezzel a lehetőséggel. Kiemelte tovább a bölcsődeprogramot, melynek keretében új bölcsődék épültek – vagy, mint Érden, korszerűsítették és bővítették a férőhelyeket –, és emelték a bölcsődékben dolgozók bérét is. A szociális ágazatban szinte minden területen sikerült egyet előrelépni a bérek rendezése tekintetében is – fűzte hozzá.

A kormány kiszélesítette a lombikbébiprogramot, és segíti egy új kezdeményezés, az egyszülős családokat támogató központ létrehozását, amely országszerte segíti majd a gyermeküket egyedül nevelő szülőket.

– A kormány nem csak a fiatalokra, hanem az idősekre is gondolt: vállalta a nyugdíjak értékének megőrzését, valamint az év végén nyugdíjprémiumot, és az idei év a második, amikor a szépkorúak Erzsébet-utalványt és nyugdíj-kiegészítést kapnak. Az egészségügyről is érdemes szót ejtenünk, ahol a rendszerváltás óta nem volt ilyen kiterjedésű és mértékű béremelés, és komoly beruházások zajlanak országszerte – Érden is nagy fejlesztések történtek, és indulnak továbbiak januártól – mondta Simó Károly, aki kitért arra, hogy a különböző, többek közt uniós programok segítségével mérséklődött az ifjúsági munkanélküliség, és nőtt a fogyatékkal élők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása.

A szóvivő az iskolák körülményeire is kitért sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett arra, hogy a baloldal – amelyik most a kormány oktatáspolitikáját támadja – a kormányzásuk idején több száz iskolát zártak be és több ezer pedagógust tettek utcára. Gyurcsány és a szocialisták a kormányzásuk alatt százmilliárdokat vontak el az oktatásból, és a pedagógusoktól is elvettek közel egyhavi bért, különböző adminisztratív intézkedésekkel.

A Fidesz 2010 óta pótolja az oktatástól elvett pénzeket, 2013-ban pedig elindította azt a reformfolyamatot, amely megalapozza a stabilabb működést és a jobb teljesítményt. Ma országszerte megújulnak és épülnek az iskolák, közel 150 településen valósul meg tanterem, tornaterem vagy tanuszoda építése, további 527 iskolában indulnak felújítások, nyelvi és informatikai fejlesztések. A VMG tornaterme is e programnak köszönhetően épülhetett meg – tette hozzá Simó Károly, hangsúlyozva: a Modern Városok Program keretében Érden is több új iskola épül, és már meglévő iskolákat is felújítanak.

A 2018-as költségvetésben 572 milliárd forinttal többet biztosít a kormány oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetés. A pedagógusok bére 2013 óta átlagosan 50 százalékkal nőtt, és egyre több fiatal látja kiszámíthatónak, vonzónak a pedagógusi pályát: mostanában 30 százalékkal nőtt a pedagógusképzésre jelentkező fiatalok száma – tette hozzá Simó Károly.

A szóvivő sajtótájékoztatóján a Jobbikról is szót ejtett.
Vona Gábor és a Jobbik ártatlan szemekkel azt akarja elhitetni a magyar emberekkel, hogy megváltoztak. Hízelegve igyekeznek elfeledtetni azt a képet, amely nem is olyan régen még látható volt: Vona Gábor láthatóan szoros kapcsolatot ápolt a Magyar Gárdával, és előfordult, hogy gárdista mellényben jelent meg a parlamentben, a holokauszt kapcsán élcelődött, és az iszlámban látta az emberiség utolsó reményét. A mostani „cukisodási folyamat” nem feledteti, hogy Vona Gábor egy interjúban arról beszélt: nem zárkózna el, hogy adott esetben az LMP-vel és a Momentum nevű botránypárttal együtt kormányozzon. Azzal a Momentummal, amelynek az alelnöke nem régen még a DK, az Együtt-PM és az MSZP közös jelöltje volt, és aki most úgy akar politizálni, hogy egy kereszténydemokrata politikus sajtótájékoztatóján fennhangon ordibál és próbál a mikrofon mögé kerülni.

Fel kell tennünk a kérdést: mi lenne az országgal, milyen szövetség születne abból, ha a közelmúltban még erősen kirekesztő és félelemkeltő Jobbik összeállna a tolakodó, kiabáló, mások terveit elrontani akaró Momentummal? Hogyan tudnának egymással beszélni? Figyelmeztető jelként kell, hogy a fülünkbe csengjen a baloldali Heller Ágnes szavai: nem érdekes, hogy tudnak-e együtt kormányozni, az a fontos, hogy megnyerjék a választást, aztán az országgal majd valami lesz. Ez felelőtlen magatartás. Vona Gábor és a Jobbik próbál ebbe az irányba lépéseket tenni, ezt próbálja előkészíteni. Én azt tanácsolom mindenkinek: figyeljen a jelekre, és ne engedjen a szirénhangoknak – zárta szavait Simó Károly.

 

Címkék