Pest megyei földek kalapács alatt

vlcsnap-2015-11-24-18h25m09s71Tegnap délután már a Pest megyei földterületek kerültek kalapács alá az Érdi Ipartestület székházában, ahol még november 17-én kezdődött a kormány által meghirdetett földárverés.

Hasonló tartalmaink:

A földárverések során országosan mintegy 350-400 hektárnyi területre lehet licitálni. A fővároshoz tartozó földek elárverezése után a tegnapi naptól kezdve már a pest megyei, állami kézben lévő földekre lehetett licitálniuk az érdeklődőknek.

Mint azt az árverésen jelenlévő Tarnai Richárd elmondta, mindez összesen 511 helyrajzi számon található, 12 ezer hektárnyi területet jelent majd. A kormánymegbízott hozzátette, a földárverés legfőbb célja, hogy a földeknek helyben élő és mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdái legyenek

A november közepén kezdődött árverések során a Magyarország területén lévő 5,5 millió hektárnyi termőterület nagyjából hét százaléka kerül majd kalapács alá. Az erre vonatkozó törvényből többek között kiderül, hogy egy gazda legfeljebb 300 hektárnyi földet vásárolhat, valamint, az is, hogy a licit a piaci ár plusz tíz százalékáról indul.

A földárverést kritizálók is – egyebek mellett – a magas árat vélik problémának, de akár egyéb spekulációt sem tartanak elképzelhetetlennek. A bírálatokkal kapcsolatban Tarnai Richárd elmondta, számos garancia van arra, hogy ezek a félelmek ne válhassanak valósággá.

A kormánymegbízott elárulta, hogy az érdi illetve érd környéki földekre leghamarabb december 10-től lehet majd licitálni.

Would you like to replay the video?
Címkék