Felkészültek a télre az az ÉKFI munkatársai

Alig pár nap, és beköszönt a meteorológiai tél. Bár a tavaszias őszutóban keveseknek jutott eszébe a faggyal, hóval gondolni, az ÉKFI-nél idejekorán megkezdték a téli előkészületeket.

Hasonló tartalmaink:

Két héttel később kezdődik a téli ügyeleti idény az érdi közterület-fenntartónál: a kellemes, tavaszt idéző novemberi napokban sem fagytól, sem hótól vagy jégtől nem kellett tartani, ám december elsejével náluk is beköszönt a téli készenléti időszak. Mint Mészáros Mihálytól, az ÉKFI vezetőjétől megtudtuk, az intézmény alapfeladatai közé tartozik a hóeltakarítás, síkosságmentesítés. Hogy ezt télen gond nélkül el tudják végezni, a felkészülési időszakban át kell vizsgálni a sószóró berendezéseket, és természetesen gondoskodni kell megfelelő mennyiségű szóróanyagról, vagyis homokkal kevert útszóró sóról is. A viacolorral kövezett területeket, járdákat kalcium-kloridos oldattal szórják az ÉKFI munkatársai – tette hozzá Mészáros Mihály.

– A tavalyi tél enyhe volt, maradt még az előző esztendei szóróanyagokból, de természetesen rendelünk még idén is – jegyezte meg az ÉKFI vezetője. Mint mondta, ilyenkor feltöltik homokkal a közintézmények előtt, illetve kritikus helyeken, meredek utcákban elhelyezett ládákat is.

– Az utak téli takarításának, kezelésének ütemét törvény szabályozza: elsőként a buszközlekedésben érintett szilárd burkolatú utakat takarítjuk, ezután következnek a főutak és a gyűjtőutak. A burkolatlan utakat a hó eltolásával tesszük járhatóvá – tette hozzá Mészáros Mihály. Ami pedig a technikát illeti: a minél nagyobb hatékonyság érdekében már a meteorológusok által jelzett csapadék lehullta előtt szórják az aszfaltutakat, hogy a friss hó ne fagyjon rá az úttestre, majd a felolvadt havat eltolják, és az utat ismét sózzák.

– Kézi erőt is igénybe veszünk, ha szükséges – tette hozzá Mészáros Mihály. Emlékeztetett: a járdák tisztítása, síkosságmentesítése – az ingatlanhoz tartozó öt méteres területen belül – a lakók kötelessége. Kérdésünkre, hogy ehhez milyen anyagot célszerűbb használni, hamut vagy pedig útszóró sót, az utóbbi mellett voksolt, hiszen, mint monda, a hamu nem oldja fel a jeget, havat – igaz ugyan, legalább csúszásmentessé teszi a talajt, az újabb fagyásig.

Érdi Újság

Ádám Katalin

 

Az ÉKFI az alábbi telefonszámon (munkaidőben) várja a bejelentéseket a téli időszakban: 06/23-365-610

 

Címkék