Jövőre az üres üveget is elviszik

A novemberi közmeghallgatáson – ahogy szinte mindig – idén is téma volt a hulladékszállítás. A lakosok arra panaszkodtak, hogy csak egyszer kaptak szelektív gyűjtésre alkalmas műanyag zsákokat, azóta nem.

Hasonló tartalmaink:

A zöldhulladék pedig gyakran hónapokig áll bezsákolva egyes utcákban. Pató Simon, az ÉTH egyik vezetője válaszában kifejtette: csaknem négyezer zsákot küldtek ki a postával a lakosoknak, ám ezekből mindössze ötszázat kaptak vissza a szelektív hulladékkal. Egyelőre rejtély, hová tűnt el több mint háromezer műanyag zsák? Jó hír viszont, hogy jövőre már nem kell a zsákokkal bajlódni, mert az ÉTH telephelyére a napokban megérkeztek az elkülönített gyűjtésre alkalmas edények.

Januárban és februárban 75 ezer kukát osztanak majd ki, ezekbe gyűjthetjük majd elkülönítve az újrahasznosítható hulladékot. Ezzel egyidőben, a jövő év folyamán az egész város területén felszámolják a szelektív szigetek – emelte ki Pató Simon.

Jövőre egy újítást is tervez az ÉTH, az országban elsőként kívánja bevezetni a házhoz menő üveggyűjtést. Ennek előkészítése folyamatban van, és igen nagy körültekintést igényel, mert az üveg gyűjtése és szállítása veszélyes. Hozzátette: a zöldhulladék szállítása 15-20 millió forintba kerül Érden. Ez rengeteg pénz, amit másra is költhetne a város. Tavaly például 172 tonna falevelet szállítottak el Érd területéről, pedig az avar nem szemét, hanem újrahasznosítható és otthon is jó szolgálatot tehet, ha komposztálják. Érdemes lenne, ha ezen is elgondolkodnának a kertes házak tulajdonosai! – vélte Pató Simon.

Érdi Újság

Bálint Edit

Címkék