Biztos lábakon áll a költségvetés

Megtartotta idei első sajtótájékoztatóját 2016. január 7-én az érdi Polgárok Házában Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő, energiaügyért felelős államtitkár. Térségünk képviselője beszámolt a magyar gazdaság helyzetéről és a “Modern Városok” program aktualitásairól is.

Hasonló tartalmaink:

Would you like to replay the video?

Aradszki András rendkívül eredményesnek és sikeresnek nevezte a magyar gazdaság tavalyi évét, szerinte az államháztartás fegyelmezett, stabil maradt. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés egyre biztosabb, a tavalyi emelkedés nagy értéke, hogy a bruttó bérek a várakozásokon felül, több mint 6 százalékkal nőttek, a foglalkoztatási adatok jelentős bővülést mutatnak, és a lakossági fogyasztás több, mint két éve folyamatosan  növekszik. Az országgyűlési képviselő szerint külön kedvező fejlemény, hogy a gazdasági növekedés szerkezete is átalakult, így már nem csak néhány ágazat jelentette a fő húzóerőt, sokkal nagyobb szerepet kapott a lakossági fogyasztás is, ami egyenes következménye a növekvő béreknek és az emelkedő foglalkoztatási adatoknak. A tárca adatai szerint a bruttó keresetek a tervezett 4,8 százalék helyett 6,2 százalékkal emelkedtek, míg a foglalkoztattak száma 563 ezerrel nőtt 2010 óta. Aradszki András szerint a  magyar gazdaság egyre stabilabb, kiszámíthatóbb pályán van, ez pedig feljogosíthatja a kormányt arra, hogy korai tervezéssel segítsék a gazdaság szereplőit.

A kormány gazdaságélénkítő intézkedéseiről, így az új otthonteremtési programról az országgyűlési képviselő elmondta: most még sokan csak érdeklődnek és tájékozódnak a lehetőségekről. A felfutás időigénye miatt szerinte a program hatása és költségigénye leginkább a második fél évben látszik majd. Dr. Aradszki András szerint a családok nagy többsége érezheti majd, hogy jelentős kormányzati segítséget kap az otthonteremtéshez, hiszen aki a jogosultsági feltételeknek megfelel, és benyújtja igényét, az meg is kapja a támogatást, mert a program költségvetésének nincsenek kockázatai, mivel 2016-ra 200 milliárd forint általános tartalékot tervezett a kormány, ami önmagában is jelentős, de ha a várakozásoknak megfelelően alakulnak a folyamatok, ennél is nagyobb lehet a mozgástér. Hozzátette: hosszútávon az intézkedés a demográfiai adatok javulását hozza, és beérik annak a munkának a gyümölcse, amelyet a Fidesz-KDNP kormány hosszú ideje végez.

Megjelent a Magyar Közlönyben a “Modern Városok” programjainak előirányzata. A 82/2015. számú BM rendelet felsorolja az érdi támogatásokat is, mint például a KLIK megyei központjának  fejlesztését; a szabadidőközpont és a sporttelep korszerűsítését; valamint a Duna-parti gyógy-és sportcentrum kialakítását. Aradszki András üdvözölte, hogy elkezdődött az érdemi a munka, s a kormány “kerekei is elkezdtek forogni”, s amiben 2015 nyarán Orbán Viktor miniszterelnök és T. Mészáros András polgármester megállapodott, most mindaz meg is valósul, hiszen ehhez a kormány biztos alapot ad.

Az Érd Tv kérdésére az országgyűlési képviselő elmondta, hogy hamarosan elkezdődik a látványos része is a programnak.Elsőként a Papi földek néven ismert tizenkét hektáros terület fejlesztése kezdődik el, itt  egy záportározót szeretnének létrehozni, amely alapja lenne a felszíni vízelvezetési problémák megoldásának, mindemellett pedig horgász- vagy csónakázótóként, esetleg különböző vízisportokra alkalmas tóként lehetne használni. Nyáron pedig a közösségi közlekedés fejlesztése is elrajtol.

Címkék