Tüntetés a gumifeldolgozó üzem ellen

Tüntetést szerveznek a városba tervezett gumifeldolgozó üzem ellen a  százhalombattaiak január 8-ra, melyhez az érdi, szigetszentmiklósi, tököli és tárnoki civil szervezetek is csatlakoztak.

Hasonló tartalmaink:

A Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat (Százhalombatta) elnöke, Tápai Mónika elmondta, hogy a százhalombattaiak az országos sajtóból értesültek arról, hogy egy a közelmúltban alapított cég használt gumit feldolgozó üzem építését tervezi a városban. A projektet kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította a kormány, amely lehetővé teszi, hogy a törvény által előírtnál jóval rövidebb idő alatt történjen meg az engedélyeztetési eljárás.

A beruházók a Dunamenti Erőmű területén vásároltak telket. Mivel az ingatlan nem az önkormányzat tulajdona, a város semmilyen jogi eszközzel nem tudja megakadályozni, hogy megvalósuljon a számos szakember által egyértelműen környezetszennyezőnek és egészségkárosítónak tartott technológia. Az itt és a környéken élők számára nem maradt más lehetőség, mint a tiltakozás.

A 2015. december 1-jei lakossági fórumon számos, a MOL Dunai Finomítóban dolgozó szakember fejtette ki a tervezett technológiával kapcsolatos komoly aggályait, amelyekre a beruházó megjelent képviselői nem tudtak megnyugtató válaszokat adni. Egy pár nappal később tartott lakossági  fórumon arra biztatták a városlakókat, tegyenek meg mindent az üzem megakadályozása érdekében, mivel az egyértelműen rákkeltő anyagokat fog kibocsátani, amely egyet jelent az itt és a környéken lakók életminőségének jelentős romlásával.

December folyamán lakossági aláírásgyűjtésbe kezdtek és azt szeretnék elérni, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal ne engedélyezze a Homatech Zrt. százhalombattai építkezését. Petícióikat azóta több ezren írták alá.

A január 8-ára (péntekre) tervezett demonstráción három városrészből indul felvonulás 17 órakor, majd várhatóan 17 óra 30-kor a főtéren találkoznak a résztvevők, ahol többek között dr. Illés Zoltán volt fideszes környezetvédelmi államtitkár mond beszédet.

A százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete intézkedéscsomagot fogadott el december 16-án, amelyben egyebek mellett környezetvédelmi hatástanulmányt és garanciákat kérnek a befektetőktől. A városban óriási a felháborodás, amiért olyan beruházást akarnak az itt élőkre erőszakolni, amely várhatóan veszélyeztetni a fogja a környezetvédelem terén elért eredményeket, tovább terheli az iparilag már így is veszélyeztetett környezetet és az ingatlanok elértéktelenedéséhez vezet.

A január 8-ára tervezett demonstráción három városrészből indul felvonulás 17 órakor, majd várhatóan 17 óra 30-kor a főtéren találkoznak a résztvevők.

(fotó: Ba Norbert)

Címkék