Emléknap az Elhurcoltakért

A hivatalos emléknap novemberben van, Érden azért január első vasárnapján emlékezünk meg az eseményről, mert ténylegesen akkor hurcolták el Érdről és környékéről az embereket a Szovjetunióba kényszermunkára.

Hasonló tartalmaink:

A hosszú évekig tartó kényszermunkából sokan nem tértek haza, róluk emlékezik meg a város 2016. január 10-én. 8 órakor szentmisével kezdődik az emléknap az újvárosi Jézus Szíve templomban. 10 órakor istentisztelet és koszorúzás lesz a Kálvin téri református templomban, majd 11 órakor koszorúzás az Elhurcoltak emlékművénél. A megemlékezés alkalmából köszöntőt mond T. Mészáros András polgármester és megemlékező beszédet tart Pergel Antal, a „Malenkij robot” emlékbizottság elnöke, történész. Az ünnepélyen közreműködik a Szirmok pedagógus és városi női kar (karnagy: Gáborné Harmath Aliz).

A jubileumi év kapcsán Szabadulás nélkül címmel Lendvai Edit, a Magyar Földrajzi Múzeum munkatársa a múzeum emeleti előadótermében olyan időszaki kiállítást állított össze, ami emléket állít az elhurcoltak előtt.

12 órakor kezdődik a Szepes Gyula Művelődési Központban Pikali Gerda és Rékasi Károly előadásában az Elhurcoltak című darab, mely az érintettek visszaemlékezésiből mutat be részleteket.

Wolf Katalin, a Szepes Gyula Művelődési Központ munkatársa beszél a programról. Hallgassa meg az interjút!

 Fotó: Boros Sándor (az elmúlt évi koszorúzáson készült)

Címkék