Majdnem csoda Győrben

Fantasztikus, lenyűgöző, szemet gyönyörködtető – keressük a jelzőket az Érd női kézilabda csapatának Győri Audi ETO elleni teljesítményére! Szabó Edina gárdája talán az elmúlt évek legjobb mérkőzését játszotta, csak pontot nem szerzett, miután drámai hajrában 27–26-ra kikapott.

Hasonló tartalmaink:

0111_kezilabda_4Az előző NB I-es kiírás ezüstérmese találkozott a bronzérmessel. Ha nem ismernénk a győrieket és az érdieket, illetve játékosaik tapasztalatát, akkor azt mondanák, hogy mindenképp szoros meccset várhattunk, de ismertük az esélyeket és a csapatokat, mégis szoros lett. Az őszi idényben az Érd hazai pályán 36–27-re kapott ki a Rába-partiaktól, de az Audi Arénába egyenrangú félként utazott, sőt Szabó Edina lányai olyan kezdéssel rukkoltak elő, ami még a sokat látott Ambros Martínt is meglepte, s a spanyol szakvezető már 2:40 után kénytelen volt kikérni első idejét, ugyanis 160 másodperc alatt négyszer (!) vették be az érdiek a hazaiak kapuját. A győriek az időkérés után, ha csak néhány percre is, de még inkább dekoncentráltabbak lettek, kilenc perc játék után Krpezs-Slezák háromszor, Klivinyi kétszer, Signaté és Fekete egyszer-egyszer zörgette meg Kiss Éva kapuját, míg Janurik Kinga csak Eduarda Amorimtól kapott kettőt. Ezt követően Signaté kétperces kiállítása miatt a Győr emberelőnybe került, ezt kihasználva feljött három gólra, ám a 21. percben négy volt közte (8–12), de a hazaiak hétmétereseiket értékesítve a szünetre 14–14-re zárkóztak.
A második játékrész elején a mérkőzés során először vezetett a Győr, majd az első harminc perc alatt két kétpercest már begyűjtő Mariama Signaté megkapta harmadik kiállítását is, így ő már nem jöhetett vissza, s az Érd kulcsemberét vesztette. A folytatásban pár percig nem is találta a megoldást a francia pótlására Szabó Edina, s a Győr meglépett (20–16), azt hittük nincs visszaút. De volt!
Volt, merthogy a későbbiekben két góllal szinte állandóan vezetett a Győr, pedig ha az Érd kihasználja kettős emberelőnyét – s nem 2–2-vel hozza le –, akkor akár a győzelem is meglehetett volna, sőt, még így is, hisz az 58. percben Gulyás Vanda újból vezetést szerzett (25–26), ám a következő védekezésnél kétpercest és hétméterest ítéltek ellene, majd a Győr megfordította és 27–26-ra megnyerte a meccset…

A száraz statisztika érdekes adatokat mutat, a két játékvezető, B. Pech Katalin és Vágvölgyi Mária a hazaiaknak csupán három, a vendégeknek hét darab kétperces kiállítást adott. A Győr három kétpercese nagyjából egy időre tehető, hisz volt egy kettős hátránya is, majd utána az utolsó tíz percben kapta a harmadikat is, az Érd pedig akkor kapott kiállítást, amikor megléphetett volna. Hasonlóan eltérő volt a hétméteresek aránya, a Győr hétből ötöt, az Érd négyből hármat lőtt be.

Would you like to replay the video?

„Nem tudtunk pontot szerezni, nagyon jó lett volna. A végén kellett volna egy kicsit taktikusabban játszani, de a mérkőzés elején nagyon sokat kiadtak magukból a lányok. Nagyon kell figyelni arra, hogy a lányok össze tudják szedni magukat a szombati mérkőzésre. Amit terveztünk, azt megvalósítottuk.” – kezdte értékelését Szabó Edina, az Érd vezetőedzője, az M4 Sportnak. „Ilyen, hogy jó forma, nem létezik, fegyelmezettség van, pontos játék, ha tudják ezt tartani, és normálisan védekeznek, akkor lehet, hogy így megy tovább. Látszik, hogy az embereink kezdenek összeszokni, jól kézilabdáznak, felszabadultan, nagyon akarnak. Jó kis társaság, a fiatalok is elég jól hozzá tudtak tenni, de nem kell túllihegni. Ez van, nem tudtunk pontot szerezni, ez kár. Az első félidőben eladtunk egy csomó labdát, hagytuk visszajönni a Győrt. Lehetett volna taktikusabban játszani. Lehet ebből a meccsből tanulni. Nekünk most az Európa Kupa számít.” – tette hozzá Szabó Edina.

„Nagyon jó lett volna, ha legalább egy pontot tudunk szerezni. Sajnos az utolsó két percben már csak öten voltunk a pályán, kaptunk egy hetest is, így már nem tudtunk gólt szerezni” – értékelt az ötgólos Klivinyi Kinga. „Sajnos ezen is múlott” – válaszolta a riporter azon kérdésére az átlövő, hogy egy kettős emberelőnyt nem tudtak kihasználni. „Ha azt 2–0-ra tudtuk volna hozni, akkor lehet, hogy ikszelni is tudunk. Tizenkét gólos előnyben vagyunk a KEK-ben, de ugyanúgy oda kell tenni magunkat, mint a kinti mérkőzésen, mert szerintem nagyon fognak küzdeni.” – jegyezte meg a szombaton 18.30-kor kezdődő SERCODAK Dalfsen elleni Kupagyőztesek Európa Kupája nyolcaddöntőjének visszavágója kapcsán Klivinyi.
Kézilabda, NB I, 13. forduló
Győri Audi ETO KC – Érd 27–26 (14–14)
Audi Aréna, 2217 néző. V: B. Pech, Vágvölgyi
Győr: Kiss É. – Korsós 2 (1), E. Amorim 4, Groot 3, Broch 2, Sulland 4, Bódi 1.
Csere: GRIMSBÖ (kapus), ALSTAD 8 (4), H. LÖKE 1, Knedliková 2, Hársfalvi, Orbán Adrienn.
Edző: Ambros Martín
Érd: JANURIK – Krpezs-Slezák 5 (1), M. González 4, KLIVINYI 5, Kisfaludy 1, SIGNATÉ 3, Fekete 4.
Csere: Gridnyeva, Győri (kapusok), Gulyás 1, Barján, Szabó L. 2 (2), Havronyina 1.
Edző: Szabó Edina

Az eredmény alakulása: 3. perc: 1–4. 9. p.: 2–7. 12. p.: 5–7. 21. p.: 8–12. 26. p.: 11–12. 31. p.: 15–14. 41. p.: 20–16. 49. p.: 22–20. 52. p.: 24–23. 58. p.: 25–26.
Kiállítások: 6, ill. 14 perc
Hétméteresek 7/5, ill. 4/3

Címkék