Új szolgálati rendszer

Az idei év első napjától átalakult és immár Család-és Gyermekjóléti Járási Központként működik Érden a Szociális Gondozó Központ korábbi két tagintézménye. Az átalakítás legfőbb célja az átláthatóság és a hatékonyság.

Hasonló tartalmaink:

2016. január elsejétől összevonásra került az érdi Családsegítő Szolgálat és a Gyermekjóléti Központ, ami január elsejével járási központként is működik, ellátva Érd mellett Diósd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Pusztazámor és Törökbálint településeket is. Január elsejétől tehát egyrészt összefogja a járásban működő szolgálatokat, másrészt különböző, speciális szolgáltatásokat is nyújt, mint például pszichológiai, fejlesztőpedagógiai és ingyenes jogi tanácsadás vagy a kapcsolat-ügyelet.

Would you like to replay the video?

Nagyobb hangsúlyt kapott a krízis és veszélyeztetettséget észlelő jelzőrendszer, amelyet egy önálló munkatárs felügyel és a járásban működő szolgálatokat összefogja. Ilyenkor ismertetik a területükön történteket, elmondják, kaptak-e jelzéseket, ha igen, milyen módon jutottak el hozzájuk, majd arról is beszámolnak, kezdeményeztek-e valamilyen intézkedést, találtak-e megoldásokat az ügyben. Az érdi központ koordinációs feladatot is ellát, ezért havonta egyszer az aktuális problémákat, feladatokat is elemzik. A kollégák nyíltan megbeszélhetik a nehézségeket, beszámolhatnak sikereikről és örömeikről is, ezáltal is támogatva egymás tevékenységét.

Az új rendszer racionálisabban és jóval konkrétabban határozza meg a feladat- és hatásköröket mind a szolgálatnál, mind pedig a járási központban. A cél pedig az, hogy a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetben élő gyermekeknek, családoknak minél célirányosabban lehessen segítséget és támogatást nyújtani, valamint az esetleges veszély-, illetve krízishelyzetet megszüntetni.

Címkék