Szombattól vörös kód

Vörös kód riasztást adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára szombat déltől a várható extrém hideg miatt. Az érdi hajléktalanellátásban ez nem jelent változást, hiszen már korábban megnyitották a túlélési pontot, ugyanakkor nagy szükség lenne a szállón télikabátokra, nadrágokra, meleg takarókra és tartós élelmiszerre, ha beköszönt a nagy hideg.

Hasonló tartalmaink:

Az úgynevezett vörös kód intézményét idén vezették be országszerte: ha a riasztást kiadják, a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk a hajléktalanoknak, amennyiben a hajléktalanellátó már nem tudja fogadni a rászorulókat.

Érden a Hajléktalanellátó nappali melegedőjében már korábban kialakították az úgynevezett túlélési pontot: itt szállást kaphatnak azok is, akiknek már nem jut hely az éjjeli menedékhelyen. Mint Stehlik Krisztián egységvezetőtől megtudtuk, az éjjeli menedék 23 férőhellyel, az átmeneti szálló női részlege pedig tíz, a férfi 12 férőhellyel működik. Jelenleg mindenütt telt ház van.

– Már egy hónapja a vörös kódnak megfelelően dolgozunk, sőt, túl is teljesítjük az előírásokat. Ellátottjaink nagy része a téli időszakban bekerült az éjjeli menedékhelyre vagy az átmeneti szállásra. Az a 6-8 ember, aki még kint volt, egy hónapja bent tölti az éjszakákat, a nappali melegedőben kialakított túlélési ponton – hangsúlyozta az egységvezető, hozzátéve: együttműködnek a százhalombattai hajléktalanszállóval, ahol még van szabad férőhely, így ott is el tudják helyezni a fedél nélkül maradókat.

Stehlik Krisztián kérdésünkre elmondta azt is: a téli időszakban sok támogató jelentkezett, amit ezúton is köszönnek. Aminek nagy hasznát vennék a rendkívüli hidegben, az a tartós élelmiszer, a meleg takarók, meleg férfiruházat (kabátok, nadrágok).

Az Emmi arra kéri a lakosságot, hogy a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt, és szükség esetén hívjanak nekik segítséget.

AZ ÉRDI KRÍZISKÖZPONT ELÉRHETŐSÉGEI:

A hét minden napján, 0-24-ig hívható telefonszámok!

Szociális Gondozó Központ:
Intézményvezető: 20/231-6273
Utcai szoc. munkás: 20/376-5363
Krízis koordinátorok: 20/576-9021; 20/949-5477
Gyermekjóléti Szolgálat: 20/231-8561
Mentő: 30/466-0074
Polgárőrség: 30/621-2596
Hajléktalanszálló: 20/336-8773
Érdi Vöröskereszt: 70/933-8306

Címkék