Jön a hidegebb idő, figyeljünk az utcán élőkre!

A kormányzat azt kéri, hogy a közelgő hidegebb időszakban mindenki fokozottabban és érzékenyebben figyeljen oda az utcán élő hajléktalan emberekre és azokra is, akiket otthonukban a kihűlés veszélye fenyegethet – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Hasonló tartalmaink:

Czibere Károly hangsúlyozta: az ellátórendszer felkészült a segítségnyújtásra, ugyanakkor az önkormányzatoknak, így a polgármestereknek és a jegyzőknek a feladata a szociális törvény értelmében, hogy megelőzzék az emberek testi épségét, életét veszélyeztető helyzetek kialakulását.

Az országban a téli időszakban összesen 11 100 férőhelyen várják a hajléktalanokat. A férőhely-kihasználtság idén országosan 79, a fővárosban pedig 78 százalékos volt – fűzte hozzá az államtitkár. Azt kérte, aki utcán fekvő embert lát, azonnal hívja a telefonos segítő szolgálatot.  A bejelentésre az utcai szociális gondozó szolgálatok haladéktalanul a helyszínre mennek és a hajléktalan embereket fűtött helyre viszik.

Az államtitkár elmondta, a diszpécserszolgálatok megerősítésére 62 millió forintot fordítanak ebben a krízisidőszakban, a krízisautók működtetésére pedig további 15 milliót. Közölte, pályázaton 21 új autó beszerzését támogatták az utca szolgálatok számára.

A speciális szükségletű hajléktalanok helyzetének segítésére január 15-én pályázatot írtak ki “közösségi pszichiátriai szolgálatok kapacitásainak bővítésére”, hogy a pszichiátriai beteg hajléktalan embereket is fogadni tudják.

Hozzátette: ezen felül 92 millió forintot biztosítanak a krízisidőszakban a hajléktalan emberek ellátására.

Arról is beszélt, hogy egy új protokoll szerint az egészségügyi és a szociális ellátórendszernek nagyon szorosan együtt kell működnie a kihűléses eseteknél. Eszerint például a kihűlés veszélye miatt kórházba került emberről az intézmény szociális munkásának jelzést kell adnia. Hajléktalan ember esetén a diszpécserszolgálatnak jeleznek, míg más esetben a család- és gyermekjóléti központot hívják fel arra, hogy aktivizálják a szolgáltatásokat.

Czibere Károly emlékeztetett arra is, hogy a krízisidőszak  360 millió forintos keretösszegét 50 millió forinttal januárban megemelték, az erre kiírt pályázat pedig a napokban zárul. Ebből a pénzből az utcai szolgálatok például takarókat, hálózsákokat vehetnek – fűzte hozzá.

Az időjárási előrejelzések alapján a következő 8-10 napban várhatóan nem kell kiadni a vörös kód riasztást, ezt mínusz 10 foknál kell megtenniük. A vörös kód célja, hogy kritikus időjárás esetén, például rendkívüli, vagy tartós hidegben az utcán élő embereket befogadják más szociális intézményekben is.

Érdi krízis-telefonszámok:

A hét minden napján, 0-24-ig hívható telefonszámok:

Szociális Gondozó Központ:

Intézményvezető:                   20/231-6273

Utcai szoc. munkás:               20/376-5363
Krízis koordinátorok:             20/576-9021

20/949-5477

Gyermekjóléti Szolgálat:        20/231-8561
Mentő:                                    30/466-0074
Polgárőrség:                           30/621-2596

Hajléktalanszálló:                   20/336-8773

Érdi Vöröskereszt:                 70/933-8306

(Cikk: MTI, Krízis-telefonszámok: ÉrdMost. Képünk illusztráció.)

Címkék