Elég a férőhely a hajléktalanszállókon

Ma Magyarországon senkinek nem kell az éjszakát közterületen töltenie, van bőven férőhely a hajléktalanellátó helyeken. A hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága januárban eddig országosan 77 százalék volt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) kedden az MTI-vel.

Hasonló tartalmaink:

Közleményükben kiemelték, nemcsak felkészült, de tovább is fejlődött az ellátórendszer: a kormány bővítette a kapacitásokat, országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát további 1500-zal növelték.

A krízisidőszak többletköltségeire 360 millió forintot biztosít a kormány, ezen felül az extrém hideg miatt az esetleg megnövekedő költségek esetére 50 millió forintot különítettek el, valamint 62 millió forintot biztosítanak a téli időszakban a megnövekedett terhelés mellett dolgozó diszpécserközpontok támogatására is – írták.

Jelezték, ha extrém hideg esetén az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kiadja a “vörös kódot”, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára azoknak a hajléktalan embereknek, akik nem tudnak más módón segítséget kapni.

Közölték azt is, hogy folytatódik az a 4 milliárd forintos európai uniós finanszírozású program, amelynek köszönhetően naponta négyezer adag meleg ételt osztanak szét hajléktalan embereknek. Továbbá a kormány a szociális tüzelőanyag program keretét 3 milliárd forintról 4 milliárdra növelte. Ebből a mostani télen 2255 kistelepülésen biztosítanak ingyenes tüzelőanyagot – tűzifát, szenet -, amelyet az önkormányzatok február 15-éig osztanak ki a rászorulók részére.

(MTI)

Címkék