Gondoskodás, széles körű összefogással

November 26-án kezdődik a téli melegétel-osztás: ettől a naptól kezdve az Emma utca 8. szám alatt minden vasárnap (december 24. és 31. kivételével) déli egy órától ebéddel várják a rászorulókat, a Szociális Gondozó Központ és az egyházak széles körű összefogásának köszönhetően. Szeretnék hétköznap is támogatni  élelemmel a nehéz helyzetben élőket, ennek érdekében adománygyűjtést szerveznek. Aki szeretne ruhát, élelmiszert, takarót, vagy akár pénzt adományozni, cikkünkből megtudhatja, hol és hogyan segíthet.

Hasonló tartalmaink:

Mint a Habilitációs Központban tartott szerdai értekezleten elhangzott, négyszáz adag meleg étel készül majd vasárnaponként, amiből kétszázötvenet az Emma utca 8. szám alatt osztanak szét, százötven adagot pedig házhoz szállítanak az idős, beteg, utazni nem tudó embereknek.

A november 26-áitól február-márciusig tartó melegétel-osztást  a Szociális Gondozó Központ és az érdi egyházak szervezik, és az önkormányzat is támogatja. Évről évre egyre többen csatlakoznak hozzájuk, és az adagok száma is emelkedik. Idén szeretnék kibővíteni az akciót oly módon, hogy  hétköznap tartós élelmiszerekkel látnák el a rászorulókat, ezt azonban csak adományok segítségével tudják megoldani.  Tészta, olaj, liszt, cukor, édességek, befőttek, konzervek, lekvár – örömmel fogadnak minden tartós élelmiszert.

Mint Récsei Krisztina, a Szociális Gondozó Központ intézményvezetője elmondta, december 8-ára gyűjtést szerveznek a Tesco áruházban. Az adományozott  élelmiszerekből ajándékcsomagot állítanak össze, és juttatnak el a nehéz helyzetben élőknek. Étel mellett szükség van takaróra, tiszta, meleg ruhaneműre is – ezeket az Emma utca 8. szám alatti raktárukban tudják fogadni és elhelyezni, csütörtökönként 13 és 15.30 óra között. Ruhaosztást ugyanitt szerdán 13 és 15.30 óra között, pénteken 11 és 13.30 óra között tartanak. (A piszkos, hordhatatlan darabokat nem veszik át.) Játékokat is örömmel fogadnak; ezeket nemcsak az Emma utcában, hanem a Vörösmarty utcai épületükben is átveszik.

Bútorra, működő háztartási gépekre is sokaknak szüksége van, ezeket azonban a Gondozó Központ nem tudja átvenni, helyhiány miatt, de szívesen közvetítenek az adományozók és a rászorulók között.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Nemcsak az Emma utcában, hanem a hajléktalanszállón is örömmel fogadják az adományokat. A hajléktalanok számára ugyanis kríziscsomagokat állítanak össze,  és teajáratot is indítanak, ami a nagy hidegben hétvégén is közlekedik majd. A Hajléktalanellátó kötszerrel, gyógyszerrel is segíteni tudja a fedél nélkül élőket, és tisztasági csomaggal támogatják azokat, akik kórházi kezelésre szorulnak.

Az önkormányzat különféle támogatásokkal segíti a nehéz anyagi helyzetbe került érdi lakosokat: tüzelőtámogatással, élelmiszerjeggyel, a közműhátralék 50-70 százalékának átvállalásával, gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-támogatással, illetve a gyermekeknek a szünidőben is járó meleg ebéddel. (A támogatások bizonyos jövedelemhatár alatt járnak.) Aki nem szeretne közvetlenül az önkormányzathoz fordulni, a családsegítőkön keresztül is megteheti, a munkatársak segítenek a nyomtatványok kitöltésében.

Az ételosztáshoz a Habilitációs Központ hálásan fogadja az adományokat, vagy élelmiszer-felajánlások, vagy készpénz formájában, a központ Emberi Hang alapítványán keresztül, „ételosztás” megjelöléssel. Egyeztetni a 20/949-5744-es telefonszámon lehet, az alapítvány számlaszáma: 10403136-31305332-00000000

Krízis-telefonszámok:    

A hét minden napján, 0-24-ig hívható telefonszámok:

Szociális Gondozó Központ:

Intézményvezető:                   20/231-6273
Utcai szoc. munkás:               20/376-5363
Krízis koordinátorok:            20/576-9021, 20/949-5477
Gyermekjóléti Szolgálat:       20/231-8561
Mentő:                                      30/466-0074
Polgárőrség:                            30/621-2596
Hajléktalanszálló:                   20/336-8773
Érdi Vöröskereszt:                 70/933-8306

 

Címkék