Kóstolta már kockacukron?

Ha álmunkban megérezzük az illatát, egy kedves élmény emlékét idézzük fel, írta róla Krúdy az Álmoskönyvben. Nem úgy a molyok, amik kellemes nosztalgiázás helyett eszeveszett menekülésbe kezdenek előle. A levendulát mindenki ismeri és használja nap mint nap, de azt tudták-e róla, hogy gyógynövényként is megállja a helyét? Mert hogy 2018-ban az év gyógynövénye lett.

Hasonló tartalmaink:

Az év gyógynövénye címet a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya ítéli oda 2013 óta minden évben, tudtuk meg Tóth Barbarától, a szakosztály munkatársától, aki hozzátette, hogy laikusok számára is ismert növényeket szoktak választani, így esett már választásuk többek között a mákra, a galagonyára vagy a máriatövisre. A szakosztály célja, hogy hozzájáruljanak a gyógynövények szakszerű alkalmazásának széles körökben való elterjedéséhez.

A levendulát mindannyian ismerjük és használjuk valamilyen formában. Ellazít, ha a fürdővízbe csepegtetjük, vagy a fürdőszobában párologtatjuk, de tudta azt például, hogy az ellenőrzött minőségű illóolajat akár egy kockacukorra csepegtetve is elfogyaszthatjuk, ily módon is kifejti nyugtató, elalvást segítő hatását?

Sőt, mint azt korábban olvashatta, az ókorban sebfertőtlenítőként használták. Jelenleg pedig antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásával kapcsolatban is vizsgálatok folynak, mint azt a szakosztály elárulta.

A Tóth Barbarával, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának munkatársával készült interjút kedden délután az Érd FM 101.3-on, a Hazafelé című műsorban hallgathatja meg.

Címkék