Átadták a kultúra napi díjakat

Egy tragikus esemény miatt elmaradt a Magyar Kultúra Napja január 22-én a Szepes Gyula Művelődési Központban.  Az ünnepség előtt a közönség soraiban egy idős férfi rosszul lett, aki sajnálatos módon elhunyt. Az ott át nem adott díjakat végül ma délelőtt ünnepélyes keretek között osztották ki a város közgyűlésének ülésén.

Hasonló tartalmaink:

Elsőként a Bella István-díjat adták át, amelyet Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Írószövetség közösen alapított. Annak a költőnek adományozható, aki munkásságában kötődik a nemzeti irodalom értékes hagyományaihoz, így Bella István életművének szellemiségéhez, és olyan fiatal, vagy középnemzedékhez tartozó alkotó, aki a költői, műfordítói pályán már eredményeket ért el, de kellő elismertsége még nincs. A díjat odaítélő kuratórium döntése alapján ebben az évben a Bella István-díjat Ughy Szabina költő kapta. Őt Csontos János, költő a Magyar Írószövetség tagja méltatta, s olvasta fel Ágh István Kossuth-díjas költő laudációját. Majd az elismerést T. Mészáros András polgármestertől vette át a fiatal költőnő.

Would you like to replay the video?

Ezután a Csuka Zoltán-díj átadására került sor, mely azoknak adományozható, akik a közművelődésben és a kulturális élet szervezésében eredményes munkásságukkal szolgálták a település művelődését. A Közgyűlés decemberi ülésén úgy döntött, hogy a Csuka Zoltán-díjat Gáborné Harmath Aliznak, a Szirmok Városi és Pedagógus Női Kar karnagyának adományozza. A karnagy meghatottan köszönte meg az elismerést, miután átvette a díjat a polgármestertől. Gáborné Harmath Aliz öt évvel ezelőtt, Szabóné Bozóki Flóra 25 évig tartó karnagyi munkáját követő visszavonulása után vette át a Szirmok Városi és Pedagógus Női Kar vezetését. Karnagyként friss lendülettel ragadta magával a kórustársakat, az együtt végzett munka folyamán mindig a magas színvonalat, a tiszta hangon felcsendülő zenét tartja szem előtt. A gondosan összeállított műsorokkal az elmúlt öt év alatt közel ötven alkalommal vitte sikerre a kórust.

Végül, a Szepes Gyula Művelődési Központ által meghirdetett „Így írok én” elnevezésű irodalmi pályázat győzteseit hirdették ki. Az Érd környéki fiatalok részére kiírt versenyre 22 pályázó 26 pályaművel nevezett, s közülük választotta ki a zsűri a legjobbakat. A díjakat T. Mészáros András polgármester és Tomka Lilla az érdi Ifjúsági Önkormányzat polgármestere adta át a diákoknak. A 7 és 13 éves korosztályban 3. helyezett lett Ricza Dorina, az érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium tanulója; 2. helyezést ért el Cserni András, a Marianum Általános Iskolából; és első lett Lada Levente, aki szintén a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium diákja. A kategória különdíját Szunyi Bori kapta, aki a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában tanul. A 14 és 18 éves korcsoportból 3. helyezett lett László Péter, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulója; 2. helyezett lett Németh Noémi, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium diákja, valamint első helyezést ért el Sallai Cintia, a Budakalász Gimnázium nebulója. A pályázat nyerteseit megdicsérte T. Mészáros András polgármester, s kérte, hogy a jövőben is induljanak el a hasonló versenyeken, s mutassák meg tehetségüket.

(fotó: Ba Norbert)

Címkék