Klasszikusok és kortársak is terítéken voltak a szavalóversenyen

“Mondja a nagymama, slussz-passz, kész,/Nyisd ki a könyvet,/Fejedet tömjed,/Nyughass, és/ Írjad a sok leckét!…” Lackfi János Huzakodó című versét is hallhatta az, aki ellátogatott a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolába január 19-én, ahol immáron 11. alkalommal rendeztek regionális szavalóversenyt a magyar kultúra napja alkalmából.

Hasonló tartalmaink:

A versenyen több mint harminc általános iskolás vett részt: az elsőstől a nyolcadik osztályosig minden kategóriában indultak a lelkes szavalók, akiket szüleik is elkísérhettek a versenyre.

A zsűri tagjai között volt Nagy Sándor színművész, a Madách Színház társulatának tagja is, aki a költészet és az irodalom mindennapjainkban betöltött szerepét magyarázta el a diákoknak.  Nagyné Balázs Gabriella, a verseny szervezője, az iskola tanára is azt hangsúlyozta, hogy a vers nemcsak a szókincset, az előadásmódot, de a személyiséget is fejleszti.

Kötetlen volt a versválasztás, minden gyerek olyan költeménnyel készült, ami közel állt hozzá, amit hitelesen el tudott mondani. Idén a klasszikus kedvencek, Petőfi, Kányádi Sándor, Szabó Lőrinc és Zelk Zoltán mellett olyan kortárs költők verseit is hallhattuk a diákok előadásában, mint Varró Dániel vagy Lackfi János.

A zsűri a szép, hangos, érhető beszédet, a kiállást és azt értékelte, hogyan tudta átadni a költeményt a szavaló. Végül úgy döntöttek, hogy sok első helyezettet és még több különdíjast jutalmaznak könyvajándékokkal.

Címkék