Kőrösisek szolgáltak és védtek a rendőrkapitányságon

Pályaválasztási nap keretében a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 5/e. osztálya látogatást tett pénteken délelőtt az érdi rendőrkapitányságon, hogy bepillantást kaphasson a rendőrök hétköznapi munkájába. A nap végére vérbeli kisrendőrökké képezték ki őket az ott dolgozók. Láttak fegyvereket, megismerhették a helyszíneléshez használt eszközöket, megtudták, hogy a golyóálló mellény nem golyóálló mellény, végül találkozhattak és beszélgethettek dr. Szellák Norbert rendőr őrnaggyal is, hogy elmondhassák: „Kapitányságvezető úr, tisztelettel jelentem, a napunk izgalmasan telt.”

Hasonló tartalmaink:

„Szolgálni és védeni akarok én is!”„Kommandós akarok lenni!” „Ugye látunk majd shotgunt?” – izgatott gyerekek zsivaja töltötte be a rendőrkapitányság előtti udvart pénteken reggel. Fajszi Éva, amíg csitította az osztályát, elmondta, hogy szerinte nagyon fontos, hogy már ilyen idősen bepillantást nyerhessenek a gyerekek abba a szakmába, ami érdekli őket, jelenleg pedig ez a rendőrök munkája.
A tanulókat Szatmáriné Berczi Dolóresz címzetes rendőr százados kalauzolta végig a rendőrségen. Beavatta őket a rendőrség szerkezeti felépítésébe, hogy kiből, milyen feltételekkel lehet rendőr, milyen feladatokat lát el a rendőrség, hogyan kell köszönni, vigyázzba állni, tisztelegni, jelentést tenni a kapitányság vezetőnek.

A gyerekek számára a nap egyik legizgalmasabb része a fegyverbemutató volt, ahol nemcsak fegyvereket tekinthettek meg a kisrendőrök, de fel is próbálhattak olyan mellényeket, amelyeket a laikusok (valószínűleg az akciófilmek szóhasználata miatt) golyóálló mellényként emlegetnek, pedig, ahogy azt megtudhattuk, ezek igazából lövedékálló mellények, mert hogy a lövedékek sem golyók. A fegyverbemutató után következett a – szintén nagy érdeklődéssel kísért – technikusi bemutató, ahol az iskolások megnézhették és kipróbálhatták a helyszínelés során használt eszközöket, kellékeket. Mindenki talp- és ujjlenyomatot adott, amit haza is vihetett magával emlékbe.

A nap végére, mire dr. Szellák Norbert rendőr őrnagy, mb. kapitányságvezető irodájába jutottak a kisrendőrök, mindannyian profik módjára harsogták „Erőt, egészséget!” A bátrabbak jelentést tettek a napjukról az őrnagynak, aki részletesen kikérdezte a nebulóktól mindazt, amit a nap folyamán tanultak, kezdve attól, hogy melyik törvény foglalkozik a rendőrséggel, a rendfokozat jelzéseken át, egészen a rendőrség védőszentjéig.
Azt, hogy a rendőrségen tett pályaválasztási nap eredményes volt, nem is jelzi jobban, mint, hogy amikor a látogatás előtt azt kérdeztem tőlük, ki szeretne rendőr lenni, még csak ketten tették fel a kezüket, de a nap végén már hatan jelentkeztek.

Címkék