Járják a kólót

Rácbál lesz a hétvégén. Január 30-án, szombaton rendezi a nemzetiségi önkormányzat a horvát és szerb hagyományok szerint a batyus bált, amire nem kifejezetten nemzetiségi ételekkel készülnek a vendégek, de előfordul, hogy hagyományos sütemények is asztalra kerülnek.

Hasonló tartalmaink:

A rác farsangról a busójárás jut a legtöbb ember eszébe: a télűző maszkok viselete, illetve a kereplő használata bevett szokás egyes mulatságokon – gondoljunk csak a mohácsi busójárásra vagy akár az Ercsiben évről évre megrendezett beöltözős farsangi mulatságra –, az érdi bálon azonban ez nem jellemző. Inkább a hagyományőrzésre, népviseletük bemutatására helyezik a hangsúlyt: nemzetiségi tánccsoport és énekkar lép fel a mulatságukon. A bálon húzott talpalávaló is a hagyományos délszláv zene, vagyis a kóló.

Would you like to replay the video?

– Nemcsak a horvát nemzetiségűeket látjuk szívesen a bálunkon, hanem mindenkit, aki érdeklődik a kultúránk iránt, vagy épp csak egy jót akar mulatni. A jegyek személyenként 1990 forintba kerülnek, és még a bál napján is válthatók a helyszínen, azaz a Finta Rendezvényházban, igaz, korlátozott számban, hiszen nagyon sok vendéget várunk – zárta szavait Weszelovits Istvánné.

 

Címkék