Önálló lett Pest megye

Ma délelőtt ünnepélyes kerestek között a Megyeházán jelentették be, hogy Pest megye kiválik a Közép-magyarországi régióból, ezáltal elszakad Budapesttől is. A régió kettéválasztását a megyei közgyűlés már megszavazta, a kormány rendeletben elindította a folyamatot.

Hasonló tartalmaink:

Pest megye jóval fejletlenebb Budapestnél, de amíg egy régióhoz tartoznak, a főváros felhúzza a statisztikai adatokat, ezért Pest megye sokkal kevesebb uniós pénzre pályázhat, mint önállóan. 2021-től  viszont külön régióként pályázhat az uniós fejlesztési forrásokra. A döntésnek köszönhetően több munkahely, minőségibb egészségügyi és szociális ellátás, jobb oktatási körülmények, szépülő települések, és könnyebb közlekedés valósul meg.

Pest megye eddig a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz tartozott, aminek következtében az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthatott, mivel Budapest hatása miatt túl fejlettnek számított. A mostani, 2014–2020-as időszakban például mindössze 50-70 milliárd forintnyi EU-s forrás kerülhet Pest megyébe, ami a különválással 700 milliárdra nőhet.

Tízéves harc eredményeképpen Pest megye győzött, így 1,2 millió itt élő ember mondhatja magát nyertesnek – jelentette ki Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. Vitályos Eszter szerint a nyereséget igazolja, hogy 2007 és 2013 között a térségben 350 ezer forint/fő támogatást sikerült elérni, mivel Budapest túl fejlett ahhoz, hogy jelentős mértékű uniós felzárkózási támogatást kapjon. A többi régióban az átlag 930 ezer forint volt.

Would you like to replay the video?

A lépést, mely szerint Pest megye leválik Budapestről már egy évtizede meg kellett volna hozni – mondta korábban T.Mészáros András polgármester, akit az ünnepi közgyűlésen Simó Károly alpolgármester képviselt. Az alpolgármester elmondta, hogy a különválásnak anno T. Mészáros András volt az egyik kezdeményezője mint megyei elnök, így Érdnek különösen nagy szerepe van a mostani döntésben. Érden a Modern Városok program keretében 2020-ig 40 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések, a mostani különválásnak köszönhetően pedig további pályázati pénzek elnyerésére lesz lehetőség, amelynek Érd egyértelmű nyertese – tette hozzá Simó Károly.

(fotó: Ba Norbert)

Címkék