Kezdődik a szelektív kukák kiosztása

Szombaton veheti át az első háromszáz érdi háztartás, azokat a szelektív hulladékgyűjtő edényeket, amelyekben a papír és a műanyag maradékokat válogathatják le a jövőben az érdiek. Az új kukákat a szokásos szemétszállítási napokon havonta egy alkalommal fogja elszállítani az ÉTH.

Hasonló tartalmaink:

Múlt év végén zárult le az a pályázati projekt, amelynek keretében 1,1 milliárd forint összértékben zajlottak eszközbeszerzések és fejlesztések az Érd és Térsége Hulladékgazdálkodási Társulás öt településén – közölte sajtótájékoztatón Dr. Bács István alpolgármester.

Az elnyert támogatás része, hogy Érden minden család új szelektív hulladékgyűjtő edényeket kap, de ezen kívül több mint 3200 komposzt ládát is szétosztanak a városban. A pályázatban az önkormányzati társulás azt vállalta, hogy megduplázza az egy főre vetített, szelektíven összegyűjtött hulladék mennyiségét, amely így 2016-ban várhatóan 147 kilógramm lesz fejenként. Ehhez beszereztek 58 ezer darab 120 literes kukát, amelyeknek színes a fedele. Egyikben a papír-, a másikban a műanyag szemetet lehet gyűjteni. A teli edényeket havonta viszik majd el. Az ÉTH honlapján megtalálható az a naptár, ahol mindenki a lakcímére rákeresve láthatja azokat az időpontokat, amikor a kiválogatott hulladékot elszállítják. 

Az Európai Uniós célokkal összhangban 2015-től Magyarországon is kötelező szelektíven gyűjteni a hulladékot. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek kötelessége kiválogatni a szemetét és így átadni azt a szolgáltatónak, ezt már Szamek Zsolt, a cég ügyvezetője mondta. A szelektív hulladékgyűjtők átadása komoly munkát jelent az ÉTH-nak, hiszen korábban ilyen tapasztalatokat nem szerzett – tette hozzá. Az ÉTH  postai úton folyamatosan értesíti ügyfeleit arról, hogy mikor, s hogyan vehetik át a szemeteseket a cég telephelyén (Érd, Sas utca 2.). A hulladékkezelő honlapján megtalálható az átvételi elismervény, vagy a meghatalmazás, amit a telepre érkezés előtt ki kell tölteni.

Az első kukák átvételéről már kiértesítették az első 300 ingatlantulajdonost, akik most szombaton vehetik át az egyedi sorszámmal ellátott szemetesedényeket, amelyeket a kézhezvételkor adatbázisban rögzítenek, mivel a társulás felé a kukákat leltárba kell vennie a vállalatnak. Jövő héttől pedig - minden kedden, csütörtökön és szombaton -folyamatosan adják át az ingyenesen az érdiek részére bocsájtott tárolókat. Ahhoz, hogy az  átadás-átvétel zökkenőmentesen történjen, az ügyfeleknek a korábban említett kinyomtatott papírok mellett magukkal kell vinniük az ügyfél azonosítójukat és a személyi okmányaikat, s jó ha (saját maguk, vagy ha összefognak, a szomszédjuk, vagy más családtagjuk) rendelkezik olyan járművel, amivel el tudják szállítani a szemetesedényeket. A cél az, hogy mindenki saját részre, vagy pedig meghatalmazás útján személyesen vegye át a kukákat. Természetes az egyedül élő, vagy idős embereknek, akik sehogy máshogy nem tudják megoldani az elszállítást, azoknak segíteni fog az ÉTH a fuvarozásban.

Would you like to replay the video?

Dr. Bács István alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a kukákért 5 évig anyagi felelősséggel tartoznak az átvevők, tehát kérte, hogy mindenki vigyázzon azok épségére.

Címkék