Így látnak a drónok

dronfotoszepesface

A drónok – a távirányított repülőszerkezetek –új távlatokat nyitottak a fényképezésben is. Ezekbe a lehetőségekbe nyújt bepillantást a Szepes Gyula Művelődési Központ február 12. és március 9. között látható kiállítása, amelyen az Adronehungary két drónfotósa, Stokker Tamás és Kiss Balázs mutatkozik be. A tárlat megnyitóján egy igazi, professzionális drón is látható lesz, s kezelőik a műfaj kulisszatitkaiba is beavatják az érdeklődőket.

Hasonló tartalmaink:

Hallgassa meg M. Nagy Péterrel, a Szepes Gyula Művelődési Központ művelődésszervezőjével készített interjúnkat az előadással és a kiállítással kapcsolatban!

Eredetileg mi másra is fejlesztették volna ki a pilóta nélküli légi járműveket, mint hadászati célra. Az azóta általánosan drónnak nevezett távirányítású repülök számos polgári célra is alkalmazhatók. Például fényképezésre, ami annak ellenére új távlatokat nyitott a fotográfiában, hogy a már bárki által elérhető műholdfelvételeken akár az autók rendszáma is olvasható. De új lehetőséget ad a kezünkbe a drónfotózás a nagy hagyományokkal rendelkező és látványos produktumokat felmutató légi fényképezéshez képest is. Egyrészt egyre szélesebb körben elérhetőek a fényképezésre, filmezésre alkalmas kis robotrepülők a játékkategóriába sorolható egyszerű ketyeréktől a professzionális eszközökig. (A lepotyogó, balesetet szenvedő drónokról szóló karácsony utáni hírek tanúsítják, hogy az eszköz már az ajándékok tárházába is bekerült.) Másrészt a drónok által  rögzített képek mind a műholdfelvételektől, mind a légi fotóktól eltérő nézőpontból mutatják környezetünket: egyszerre kínálják a megszokottól eltérő látószöget és a személyes közelséget.

A drónok és a digitális felvételkészítés összekapcsolása az, ami leginkább népszerűvé, széles körben használhatóvá teszi a fényképezés, filmezés új módját.  Az egyidejűség másképpen szinte elérhetetlen élménye korlátlan felhasználhatóságot tesz lehetővé, s mindez ötvözhető a professzionális képminőséggel.

Ha ennél több is érdekli a drónfotózásról, akkor várjuk a művelődési központban február 12-én, pénteken 18 órakor kezdődő beszélgetésre és tárlatnyitóra. (mnp)

DRÓNOKKAL nem csak látványos fényképeket lehet készíteni, hanem még látványosabb videókat. Íme egy ízelítőül, ami ráadásul nyári hangulatot idéz.

Közzétette: Szepes Gyula Művelődési Központ – 2016. január 11.

Címkék