Helyi adózási információk

Érd Megyei Jogú Város Adócsoportja tájékoztatja az adózókat, hogy februárban a postaládákba kerülnek azok a küldemények, melyek a helyi adók és a gépjárműadó fizetésének teljesítéséről adnak tájékoztatást.

Hasonló tartalmaink:

A küldemény „Folyószámla-értesítő”-jéből részletesen tájékozódhatnak az önkormányzat felé esedékes – jelen állapot szerint ismert – 2016. évi adóelőírásaikról.

A levél tartalmazza az adófizetési kötelezettségek teljesítésének határidejét is:

Építmény- és telekadó tekintetében továbbra is megmarad a negyedéves fizetési kötelezettség. Ennek határideje tárgyév március 15., június 15., szeptember 15., és december 15.

Gépjárműadó esetében a befizetési határidő tárgyév március 15. és szeptember 15.

Helyi iparűzési adó esetében az első előlegrészlet befizetési határideje március 15. a második előlegrészletet pedig szeptember 15-ig kell a vállalkozásoknak megfizetni. A 2015. adóév elszámolása (bevallás és befizetés határideje is!) 2016. május 31.

Talajterhelési díj: azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és egyedi szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. A talajterhelési díj mértéke 3.600.-Ft/m3. A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott víz mennyisége, csökkentve a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével (10%).

A locsolásra külön mérőórával rendelkező ügyfelek a méréssel igazolt felhasznált víz mennyiségével csökkenthetik a talajterhelési díj alapjául szolgáló víz mennyiségét.

A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából az arra feljogosított szervezettel szállíttat el.

Bevallási és befizetési határidő: 2016. március 31.

Az adócsoport felhívja a figyelmet arra, hogy az előírt adókat a jelzett határidőkig az adózó köteles megfizetni. Az elmaradt adófizetés adóvégrehajtást vonhat maga után. Az adótartozás után felszámított pótlék, egyéb költség a tartozásra vonatkozóan, és azzal egyidejűleg kerül behajtásra.

Továbbá tájékoztatják az adózókat, hogy mind a magánszemélyeknek, mind a vállalkozásoknak lehetőségük van – a törvény által szabályozott módon – fizetési könnyítés igénybevételére, ha az adóhatóság által jogerős határozatban előírt fizetési kötelezettségeiket valamilyen okból az esedékesség időpontjáig nem, vagy csak részben tudják teljesíteni. A feltételek fennállása esetén {pl.: a tartozás keletkezése a kérelmezőnek nem róható fel, az adó későbbi megfizetése valószínűsíthető, ingó, ingatlan fedezet rendelkezésre áll stb.} fizetési halasztás, részletfizetés, mérséklés engedélyezésére van mód, amely kizárólag az adózó kérelemére történhet. Általában az adóhatóság a kedvezmény megadását feltételhez köti.

Az adóhatóság nagy figyelmet fordít arra, hogy segítse az adózók önkéntes jogkövetését és adófizetését, ezért a város honlapján (www.erd.hu/Helyi adó ügyek) tájékoztatást adnak az ügyek jogszabályi hátteréről, valamint megtalálhatóak itt a bevallásokhoz, kérelemhez szükséges nyomtatványok, tájékoztatók is.

Ügyfélkapus regisztrációval rendelkező ügyfeleknek lehetőségük van arra, hogy bevallási, bejelentkezési és változás bejelentési kötelezettségüket elektronikus úton teljesítsék.

Címkék