Angyalok és virágok a vitrinben

Újrahasznosítható és természetes anyagokból építi, öltözteti figuráit, alkotja meg háromdimenziós képeit a városunkban immár negyedszer kiállító Mach Márta. A textilszobrász alkotásai február végéig láthatók a Szepes Gyula Művelődési Házban.

Hasonló tartalmaink:

Nyúlánk testű, darázsderekú, selyemruhákba bújtatott női alakok sorakoznak a vitrinben, amelyek a textilek mögött gondolatokat, érzelmeket és álmokat is rejtenek. Mach Márta nem tartja magát művésznek, azt mondja, amivel ő foglalkozik, az csupán az anyagok újrahasznosítása némi ötlettel és kreativitással gazdagítva. Alapanyagai szinte kivétel nélkül már valamikor, valamire használt, kiszuperált, megunt vagy megsérült tárgyak, textilhulladékok, no meg a természetben fellelhető bogyók, szirmok, falevelek és egyéb száraz termések. Nem egyszer jól szolgál egy régi üvegpalack, eltörött kerámiabögre vagy repedt fülű porceláncsésze is ahhoz, hogy a fantáziája szárnyra keljen. Noha új kifejezési formára, a háromdimenziós textilkép megalkotására is rátalált közben, a szép ruhákba öltöztetett, karcsú női figuráiról sem hajlandó lemondani, sőt nem titkolt szándéka, hogy azok még változatosabbak, különlegesebbek és látványosabbak legyenek.

Mach Márta egy műhelytitkot is megosztott velünk: a női figurák alakjait Kéri Tibor készítette számára, ezt sokszorosítja, majd öltözteti, bújtatja a textilkreációkba. Olykor a drótvázból és fóliából készült végtagoknak köszönhetően, női és ritkábban előforduló, férfi alakjai különféle mozdulatokra is képessé válnak, kecsesek és élethűek lesznek. Újabban úgynevezett háromdimenziós virágcsendéleteket is készít ragasztásos technikával, amelyekhez száraz vagy selyemvirágot és persze, különféle textileket alkalmaz.

Mach Márta az utóbbi években részt vesz a budapesti Art Expo kiállításán, de „hazai pályán”, Tatán és környéken is gyakran bemutatkozik munkáival, valamint szívesen oktatja is ezt a technikát. Nem kell hozzá művészi tehetség – állítja – csupán akarat, jókedv meg némi kézügyesség. A többi a képzelőerőn múlik. Terápiás foglalkozásként is ajánlja azoknak, akiknek lelki megnyugvásra van szükségük, mivel a kreatív munka lecsendesíti, eltereli a figyelmet a mindennapi problémákról, és erre napjainkban egyre több embernek lenne szüksége.

A tárlata február végéig tekinthető meg a Szepes Gyula Művelődési Központban.

Érdi Újság 

Bálint Edit

Címkék