Tökéletes játékkal írt történelmet a Békéscsaba

Az Érd Aréna adott otthont a férfi és a női röplabda Magyar Kupa helyosztóinak, melynek második napján a nők léptek pályára a piros-fehér-zöld borítású pályán. A bajnoki címvédő Linamar Békéscsabai RSE a kupa címvédő Vasas Óbudával csapott össze. A viharsarkiak az elmúlt két bajnoki kiírás győztesei, na meg az idei bajnokságban aratott két Vasas elleni győzelem miatt voltak az esélyesek, amit igazoltak is, miután három szettben verték a fővárosiakat. A bronzérem fordulatos meccsen a Jászberényé lett.

Hasonló tartalmaink:

Would you like to replay the video?

Egy szavunk sem lehet a hangulatra, ahogy az augusztusi és szeptemberi Európa-liga meccsek alatt, úgy ezúttal is megtelt az Érd Aréna, a bronzmeccsen ugyan még csak félház volt, de a fináléban már keresgélni kellett az üres helyeket. Kezdjük azzal, hogy a bronzmeccs negyedik szettjében a szervezők kénytelenek voltak megnyitni az összes szektort, merthogy az Érd Aréna D szektora megtelt, az R-részleg némileg foghíjas volt, de azért csoportokat már nem tudtak fogadni, az É-szektort pedig valósággal elöntötték a békéscsabai szurkolók. Kezdett olyan hangulat lenni, mint a női röplabda válogatott Európa-liga döntőjén – a szurkolók száma azt is mutatja, hogy melyik sportág élvez prioritást a Viharsarokban, legutóbb a 79 gólt hozó ÉRD–Békéscsaba női kézilabda meccsen talán, ha két vendég szurkoló érkezett, lehet, hogy sokat mondtunk…

_20160212_232546

Linamar Békéscsabai RSE – Vasas Óbuda 3:0 (13, 17, 17)

Érd Aréna, 2000 néző. Vezette: Éva Tibor, Adler László

Békéscsaba: SZAKMÁRY 12, Clement 11, TÁLAS 5, Bodnár 4, SOÓS 9, Matics 6. Csere: Szpin, Molcsányi (liberók), Korniss, Fábián. Edző: Szasa Nedeljkovics

Vasas: MIKLAI 7, Sousa 4, HARDY 6, Klein 6, Vacsi 3, Villám 4. Csere: Tóth A. (liberó), Nagy E. 3, Durst.

Arra már utaltunk, hogy a Békéscsaba a meccs favoritja, de az első szett csak nyomatékosította ezt, Szasa Nedeljkovics lányai nem szeppentek meg a pillanatnyi egypontos hátránytól, 1:2-ről remek csapatmunkával, pazar nyitásokkal, még ennél is jobb blokkokkal, ha lehet még fokozni, akkor tökéletes feladásokkal fordított zsinórban hét pontot szerezve. Jókay Zoltán együttese nem találta a megoldást a viharsarkiak játékára, de a fővárosiak nem is lendültek bele még a meccsbe. 25:13, 1:0.

Az eredmény alakulása: 1. szett: 1:2, 8:2, 14:4, 16:5, 21:8, 24:10, 25:13.

A második szettben a Vasas feljavuló fogadása és sáncai által szorosabbá tudta tenni a döntőt, de a Békéscsaba lendülete csak nem akart csillapodni, a többszáz viharsarki drukker űzte, hajtotta csapatát, amely azt a kevés vasasos hibát könyörtelenül használta ki, így nem lehetett kérdés, ki nyeri a második játszmát. 25:17, 2:0.

Az eredmény alakulása: 2. szett: 1:2, 6:3, 8:7, 13:9, 16:12, 20:15, 23:17, 25:17.

A harmadik felvonásban Jókay Zoltán is mintha félig-meddig feladta volna a meccset, az első két játékrészben tapasztalható vehemenciája mintha elpárolgott volna meg a harmadikra. Csapata ugyan még próbálta bizonyítani, hogy van keresnivalója, de talán már Miklai Zsanették is tudták, hogy nagyjából a lehetetlennel érne fel a Békéscsaba elleni győzelem, mert a Békés megyeiek egy pillanatig sem bizonytalanodtak el, végig vezetve hozták a harmadik, mindent eldöntő játszmát. 25:17, 3:0

Az eredmény alakulása: 3. szett: 5:2, 8:7, 11:8, 16:10, 20:11, 21:16, 25:17.

A Linamar Békéscsabai RSE története során először jutott be a Magyar Kupa döntőjébe, amelyet „elsődöntőzőként” meg is nyert!

Would you like to replay the video?

Mini-interjú Szasa Nedeljkoviccsal, a Linamar Békéscsabai RSE vezetőedzőjével:

A Magyar Röplabda Szövetség által kiadott Magyar Kupa programfüzetben úgy nyilatkozott, csapatának 101%-on kell teljesíteni. Biztos, hogy csak annyi volt?

– Örülök, hogy észrevetted, ez ma több, volt, mint 101%. Ha ki kéne emelni a tökéletes meccset, akkor az a mai meccsünk volt. Az elsőtől az utolsó pontig tökételesen játszottunk, a csapat nagyon magas szintű mentalitással készült fel, taktikailag jól levideóztuk a Vasast. Öt-hat alkalommal videóztunk, lehetett látni, hogy a csapat mindenre készült. Az utolsó két meccsen a MEVZA-ligában (Közép-Európai Liga – a szerk.) múlt héten a Vasas ellen és a Calcit Ljubjana ellen, meg kedden a Szabadka ellen egy edzőmeccset játszottunk, így tudtam, hogy jó úton vagyunk, meg tudjuk csinálni. Örülök, hogy az eredmény gyümölcsét le tudtuk szedni a fáról.

Azt is lehetett olvasni a programfüzetben, hogy egy igazi ünnep lesz Érden. Önök valóban ünnepeltek, de milyen volt a hangulat?

– Előre tudtuk, hogy nagyjából 400 szurkoló jön Békéscsabáról, ehhez képest úgy tudom 560-an voltak, köszönöm a szurkolóknak. Mind Békéscsabán, mind itt óriási energiát adtak a csapatnak – merész leszek – nem tudtuk elveszíteni a meccset ilyen szurkolással, bármi is történt volna.

Milyen a hölgyekkel megnyerni a Magyar Kupát a két évvel ezelőtti Kecskeméttel aratott férfi Magyar Kupa diadal után?

– Sok döntőt átéltem az elmúlt tizenkilenc évben. Óvatosan volt májusban összeállítva a csapat, jöttek igazi emberek, aztán játékosok, akik elvállalták mellettem a munkát. Tudom, hogy velem nehéz dolgozni, ezért is köszönöm a lehetőséget a klubnak és az elnöknek, Baran Ádámnak. A röplabda az egy dolog, férfi vagy női az pedig mindegy. Nagyon boldog voltam, hogy két éve a Kecskeméttel nyertünk, de most is boldog vagyok. Következő célunk, hogy triplázzunk is, mert ez az igazi adrenalin. (A Békéscsaba az elmúlt két bajnokság győztese, így egy idei győzelem esetén zsinórban harmadik címét gyűjtené a viharsarki gárda – a szerk.)

Would you like to replay the video?

Totál drámában a Jászberényé a bronz!

Jászberényi RK – Fatum Nyíregyháza 3:1 (17, 19, –25, 22)

Érd Aréna, 1000 néző. Vezette: Tillman Gyula, Ifj. Szabó Péter

Jászberény: Borsos 3, MISONOVA 14, GARDOVIC 24, Pintér 13, Bleicher N. 4, BRKOVICS 4. Csere: LÉKÓ (liberó), Krsztojevics 3, Takács B., Bleicher R. 1. Edző: Deme Gábor

Nyíregyháza: ARAUJO 19, SIKOS 10, Ramdin 10, Kovács E. 8, Kyoseva 10, FRANCESCO 7. Csere: Tóth F. (liberó), Kundrák, Ilyés, Vén, Andrejkovics 1.

Deme Gábor, a Jászberényi RK vezetőedzője a Magyar Kupa műsorfüzetében a helyosztókat megelőzően úgy nyilatkozott, hogy a pillanatnyi forma fogja eldönteni a bronzmérkőzést, míg a Fatum-Nyíregyháza trénere, Kőhalmi Richárd azt mondta, hogy annak ellenére, hogy a gárda négy sorozatban indult el a bajnokság mellett a Magyar Kupa élvez prioritást, céljuk nem lehet más, mint az éremszerzés.

Would you like to replay the video?

Az élvonalba két éve feljutó Jászberénnyel nagyot fordult a világ, mind a csapat menetelését, mind a meccset illetően. A nyírségiek 2:0-s előnyt herdáltak el, pontosabban a Jászberény sorozatban hat pontot szerezve fordított az első játszmában, ezt követően állandósult a három-ötpontos jászsági előny, a játékrész hajrájában a meccs legnagyobb különbségű fórjával került játszmaelőnybe Deme Gábor csapata. 25:17, 1:0.

Az eredmény alakulása: 1. szett: 0:2, 6:2, 8:4, 11:8, 16:11, 18:12, 25:17.

A második szettben a Nyíregyháza sokkal inkább egyenrangú ellenfele volt a Jászberénynek, mint a nyitó felvonásban, de bravúros blokkokkal, parádés ütésekkel és nem utolsó sorban az ellenfél hibáit kihasználva ismét tetemes előnyt szereztek a jászberényiek, amit ezúttal sem herdáltak el. 25:19, 2:0.

Az eredmény alakulása: 2. szett: 0:1, 4:1, 5:7, 8:7, 12:9, 16:11, 16:14, 21:15, 25:19.

A harmadik szett elején sem volt egyenrangú a két csapat, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a 7:0-val nyitó nyírségiek ugyan folyamatosan égették előnyüket, de meccslabdáról fordítva szépítettek a szettek tekintetében. 25:27, 2:1.

Az eredmény alakulása: 3. szett: 0:7, 2:8, 10:11, 13:16, 14:18, 19:20, 22:24, 25:24, 25:27

Azt hittük, hogy a férfiak küzdelmeihez hasonlóan itt is öt szettig küzdenek a harmadik helyért a felek, hiszen a Nyíregy az első technikai szünetben már öt ponttal vezetett, de a Jászberény olvasztotta a hátrányát. Volt, hogy csak eggyel ment a Nyíregyháza, aztán a második technikai szünet után az első két szettbeli arcát mutatta a Jászberény, 15:17-ről 22:19-re fordított, majd meccslabdáját sem hagyta kihasználatlanul. A csapat kiemelkedő eredményei, a bajnoki bronz és a kupa-ezüst mellé egy kupabronz kerül.

Deme Gábor számításai jöttek be, az aktuális forma döntött.

_20160212_232407

A női röplabda Magyar Kupa helyosztóinak végeredménye:

1. Linamar Békéscsabai RSE

2. Vasas Óbuda

3. Jászberényi RK

4. Fatum Nyíregyháza

Egyéni elismerések:

A Fatum Nyíregyháza legjobb játékosa: Tóth Fruzsina, liberó

A Jászberényi RK legjobb játékosa: Lékó Lilla, liberó

A bronzmérkőzés legértékesebb játékosa: Ivana Gardovics, ütő, Jászberényi RK

A Vasas Óbuda legjobb játékosa: Nagy Eszter, center

A Linamar Békéscsabai RSE legjobb játékosa: Soós Nikolett, ütő

A döntő legértékesebb játékosa: Szakmáry Gréta, ütő, Linamar Békéscsabai RSE

A videók amatőr felvételek.

Címkék