Online kérdeznek a védőnők

Új számítógépeket és laptopokat kaptak az önkormányzattól az érdi védőnők, akinek nagy szükségük van a korszerű eszközökre: a jövőben a gyermekek szűrővizsgálatának kérdőíves részét interneten keresztül végzik majd.

Hasonló tartalmaink:

Tíz asztali számítógépet és hat laptopot kaptak karácsonyra az érdi védőnők az érdi önkormányzattól. T. Mészáros András polgármester még nyáron, a százéves védőnői szolgálatot ünneplő helyi rendezvényen jelentette be, hogy újra cserélik a védőnők elavult gépparkját.

Would you like to replay the video?

– Az iskolai védőnők egy-egy laptopot kaptak, hiszen ők több intézményt is ellátnak, míg a tanácsadókba asztali gépek, valamint multifunkciós nyomtatók kerültek. Az eszközök beüzemelése most zajlik – mondta lapunknak Stibrányi Mártonné vezető védőnő, hangsúlyozva: a korszerű számítógépek használata elengedhetetlen számukra, mivel a csecsemők kötelező szűrővizsgálatainak kérdőíves részét a jövőben nem személyesen, hanem interneten keresztül végzik a védőnők.

– A tesztek részletesebbek és gyakoribbak lesznek, több mindenre fókuszálnak majd, és internetes felületen keresztül kell kitöltetnünk őket. Természetesen azoknál a családoknál, ahol nincs internet, személyesen is mód lesz a kérdések megválaszolására – tette hozzá Stibrányiné.

– A védőnők egyébként már méhnyakrák-szűrést is végeznek. A húsz érdi védőnőből öt biztosítja ezt a szolgáltatást és elmondhatjuk, hogy – bár a rendelőintézetben van nőgyógyásztat, és közel vannak a fővárosi kórházak –, van érdeklődés az ingyenes szolgáltatás iránt – jegyezte meg Stibrányi Mártonné.

A védőnők az ÁNTSZ-től kapott, területekre bontott lista alapján végzik a 25-65 éves hölgyek szűrését, és az a tapasztalat, hogy a kiértesítettek mintegy húsz százaléka él a lehetőséggel. Szakálné Dimov Mariann, védőnő elmondta, hogy 5 védőnő végezte el ezt a képzést a területen és egy országos szűrési központon keresztül végezhetnek szűrővizsgálatot.Természetesen az is kérheti a vizsgálatot a védőnőknél, akit nem jelöltek ki, ez esetben a védőnő intézkedik, hogy az illető behívót kapjon, ugyanis csak ennek birtokában ejthetik meg a vizsgálatot.

Ádám Katalin

Érdi Újság

Címkék