Egy hajszálon múlt a továbbjutás…

A sors ismétli önmagát – tartja az örökbecsű mondás. Az érdi szurkolók pedig feltehetik a kérdést, hogy meddig? Az ÉRD női kézilabda csapata a hazai 29–28-as győzelem után az Issy Paris otthonában 18–17-re kapott ki, így idegenben lőtt több góllal 46–46-os összesítéssel a francia együttes jutott be a Kupagyőztesek Európa Kupája legjobb négy csapata közé.

Hasonló tartalmaink:

Hányszor játszódik le ugyanaz a dráma? Az egész még 2012. november 10-én kezdődött, az ÉRD a francia Metz együttesét az EHF-Kupa nyolcaddöntőjében hazai pályán 37–31-re győzte le, majd egy héttel később idegenben, 32–26-ra kapott ki, így idegenben lőtt kevesebb góllal búcsúzott a sorozattól.

Aztán 2014. február 1-én a Kupagyőztesek Európa Kupája negyeddöntőjében az ÉRD a német Buxtehuder SV-t hazai pályán simán, 32–23-ra ütötte ki, de a németek otthon 31–22-re nyertek, a legjobb nyolcban folytatták.

Azt gondoltuk, a sors nem lehet ennyire kegyetlen kifejezetten egy csapattal, és mégis… Az ÉRD a múlt heti hazai meccsen szinte végig vezetve, a hajrában ötgólos előnyéből csak egyet tudott megtartani, így nehéz helyzetből várta az idegenbeli visszavágót, de reméltük, hogy ezúttal elmarad a dráma.

Már a párharc előtt tudható volt, hogy ha van egy játékos, akit ki kell venni a játékból, az az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Stine Oftedal, ehhez képest Érden hét gólt lőtt, míg a párizsi visszavágón is csak ő alkotott maradandót a mezőnyjátékosok közül – itt nyolcat lőtt.

A nagy tét rányomta bélyegét a meccsre, sem az Issy, sem az ÉRD nem mert kockázatot vállalni, egyedül az említett Stine Oftedal vállalkozott.

Arra a bizonyos bélyegre pedig csak rátesz egy lapáttal, hogy Katarina Krpezs-Slezák hétméterest hibázott. Az első érdi gólra hat és fél percet kellett várni, amikor Fekete Bozsana járt túl a remeklő Attingre eszén, igaz a túloldalon Janurik Kingára sem lehetett panasz.

A kezdeti bizonytalanság után fogást talált vendéglátóján az ÉRD, 2–1-ről 3–6-ra fordítottak Szabó Edina lányai. Jól mutatja, mennyire volt küzdős, védelmek által dominált meccs, hogy utóbbi eredmény a 21. percben alakult ki.

Az első félidő utolsó kilenc percében az ÉRD zsinórban négy gólt kapott, így a félidőre egygólos hátránnyal vonult (7–6), mindezt úgy, hogy a lövések pontossága hagy némi kívánnivalót maga után, Mireya González például négyszer is elemi erővel találta el a kapufát.

A fordulás után a spanyol jobbátlövő lövését ezúttal már nem centizte ki, helyette egyenlített, de az Issy Paris ezután kilenc percig nem kapott, míg szerzett három gólt. Egy ilyen kevés gólt hozó meccsen pedig ennyi technikai hiba – pláne ilyen szinten – nem fér bele, az ÉRD a második harminc percben majd’ húsz hibát vétett, mégis Mariama Signaté, Mireya González és Katarina Krpezs-Slezák góljaival a hajrá előtt egyenlített (12–12).

Stine Oftedalra egyszerűen nem volt hatékony védekezési módszer, a norvég klasszis az 55. percben megszerezte egymaga hatodik, csapata tizenhatodik gólját. Az utolsó öt percet a továbbjutáshoz két góllal kellett volna nyernie az ÉRD-nek. Azt hittük sikerül, hiszen 16–14-ről Mireya González, Fekete Bozsana és Klivinyi Kinga góljaival átvette a vezetést Szabó Edina csapata, sőt Niakaté egyenlítő találata is még továbbjutást ért Janurik Kingáéknak másfél perccel a vége előtt. De az utolsó vendég támadásnál elpuskázták a biztos továbbjutást érő lehetőséget az érdiek, s a rohanó Stine Oftedalt nem tudta hatástalanítani még a 21-szer védő Janurik Kinga sem.

Az Issy Paris hazai pályán 18–17-re nyert, mellyel 46–46-os összesítéssel, idegenben lőtt több góllal jutott tovább a Kupagyőztesek Európa Kupája elődöntőjébe, ahol a dán párharc, a Team Tvis Holstebro – Viborg HK győztesével játszik.

Kár azért, hogy az érdi meccs hajrájában az ötgólos előnyből csak egy maradt…

Kár azért, hogy a sors ismétli önmagát…

Kupagyőztesek Európa Kupája, negyeddöntő, 2. mérkőzés

Az első meccsen: ÉRD – Issy Paris 29–28 (16–13)

Issy Paris – ÉRD 18–17 (7–6)

Issy Paris: ATTINGRE – Zalewska 1, H. Oftedal 2, S. OFTEDAL 8, Wibe 1, Niakate 3, C. Lassource 3. Csere: Camara, Deba, D. Lassource.

Edző: Pablo Morel

ÉRD: JANURIK – Krpezs-Slezák 5 (1), M. González 3, Klivinyi 3, Kisfaludy, Signaté 2, Fekete B. 3. Csere: A. Bulatovics 1, Szabó L., Barján, Havronyina.

Edző: Szabó Edina

Az eredmény alakulása: 8. perc: 2–1. 21. p.: 3–6. 29. p.: 7–6. 39. p.: 10–7. 47. p.: 12–12. 55. p.: 16–14. 58. p.: 16–17.

Hétméteresek: –, ill. 4/1

Kiállítások: 2, ill. 2 perc

Címkék