Vasárnap még lesz ebéd a Budai úti udvarban

Míg korábban kéthetenként, az idei télen már minden hétvégén osztottak ételt az Érdi Szociális Gondozó Központ udvarában a nehéz helyzetben lévő embereknek. Tavasztól decemberig ugyan szünetel a jótékonysági akció, ám a szociális munkások ez idő alatt sem hagyják magukra az elesetteket.

Hasonló tartalmaink:

Három hónapig tartott a most, március 6-án befejeződő téli jótékonysági akció, amely során több száz rászoruló, bajban lévő ember vasárnapi ebédjéről gondoskodtak a városban. A gondozó központ Budai úti udvarában nemcsak meleg ételt, hanem ruhaneműt, a gyermekeknek játékot is osztottak a rászorulóknak. Azoknak a családoknak pedig, akik betegség vagy közlekedési nehézségek miatt nem tudtak a helyszínre jönni, a szociális munkások vagy az önkéntes segítők házhoz szállították az adományokat.

A vasárnaponkénti ételosztási akciót 200-250 adag étellel indították decemberben, majd miután hétről-hétre egyre többen jöttek, emelték a porciók számát. Végül már jóval meghaladta a háromszázat a kiosztott adagok mennyisége. Ezzel együtt, minden vasárnap 70-80 adagot szállítottak ki családokhoz, illetve egyedülálló rászorulóknak – tudtuk meg Récsei Krisztinától, a Szociális Gondozó Központ vezetőjétől, aki arra is kitért, hogy az idei jótékonysági mozgalom sikere elsősorban annak köszönhető, hogy az önkormányzat által fenntartott szociális intézmények és a város vallási felekezetei, gyülekezetei összefogtak és közösen szervezték, bonyolították az ételosztásokat. Ez a tartós összefogás országosan is példaértékű, hiszen sokan nem csak egy-két hétvégét vállaltak be, hanem folyamatosan jelen voltak és egymásnak is besegítettek. Óriási csapatmunka folyt itt az elmúlt hónapokban! Ugyanakkor rengeteg segítség, felajánlás és adomány is érkezett, a gyülekezetek tagjaitól, vállalkozóktól és a lakosság részéről egyaránt. Volt, aki anyagi támogatást nyújtott, mások önkéntes munkájukkal járultak hozzá a jótékonysági akció sikeréhez. Többször előfordult, hogy aki egyszer eljött, mindjárt a következő vasárnapra is bejelentkezett – emelte ki Récsei Krisztina.

A jótékonysági ételosztások szervezői pedig, ahogyan az akció kezdetén, annak befejezése után is összeülnek majd, hogy értékeljék az elmúlt időszak tapasztalatait. Ezeken a téli vasárnapokon számos rászoruló most került először a szakemberek, szociális munkások látószögébe, így azt is felmérhették, kinek, milyen formában nyújthatnak rendszeres segítséget. Az intézményvezetőtől azt is megtudtuk, hogy bár az utolsó ételosztást erre a hétvégére tervezik, de ha az időjárás rosszabbra fordulna, addig folytatják az akciót, amíg szükségét látják. Mivel csak az ételosztás szűnik meg, de a rászorultság marad, továbbra is várják a felajánlásokat, hiszen a jövőben is szeretnék közös erővel támogatni, a nehéz helyzetben lévő családokat. A Szociális Gondozó Központban vagy az egyházakban bárki jelezheti támogatói szándékát.

Érdi Újság

Bálint Edit

Címkék