Tengernyi mosoly

Világ körüli útra indul egy hatalmas vitorlással Légrádi Márk hajóskapitány, akinek minden vágya, hogy a különleges vállalkozás keretein belül beteg gyermekeket támogasson.

Hasonló tartalmaink:

Légrádi Márk egyedül vág neki a több mint három évig tartó útnak, amely a híres vitorlázópáros, Fa Nándor és Gál József nyomdokain halad. Tíztonnás, 14 méteres, egyárbocos hajót tervez, mert olyan kell, ami jól kezelhető, óceáni méret. Azokat a helyeket fogja meglátogatni, ahol Gál Józsefék Szent Jupátja is kikötött.

A hosszú távollét alatt be lesz kamerázva a hajó, így mindenki láthat mindent, amit a kapitány enged láttatni. A Vitorlás Földkerülés 2016–2019 projekt kitalálójára addig is vár még egy nagy feladat: meg kell építenie azt a vitorlást, amellyel biztonságosan szelheti a tengereket.

A hajó 17 százalékos készültsége mellett jelenleg a laminálás és a bútorépítés folyik. A fahatású üvegfátyolból épülő főfalakon kívül minden fából lesz. Márk egy felajánlásnak köszönhetően plusz hősugárzókhoz jutott, hogy az épülő hajót megkímélhesse az időjárási viszontagságoktól és biztosítani tudja a kémiai folyamatokhoz szükséges állandó hőmérsékletet.

Egyelőre mintegy 5 millió forint hiányzik a vállalkozás büdzséjéből, amelyre a vitorlázat, az árboc és a motor beszerzéséhez van szükség. A 38 éves Márk elégedett az eddig elért eredményekkel. A tervezett ötven szponzorból közel negyvenet már sikerült megtalálnia és megnyernie a projekt számára.

A Bátor Tábor Alapítvánnyal karöltve Föld körüli útja során, az egyes országokban adományokat gyűjt az erre leginkább rászoruló magyar gyerkőcök részére. Márk számára ez a fajta kihívás nem lesz idegen terep, mert majd egy évtizede elkötelezett segítője sérült embertársainak, élete során önfeláldozásból számos alkalommal vizsgázott már jelesre. És vitorlázni is jól tud.

A munka már gőzerővel folyik, egyre jobban színesedik az a bizonyos rajz, melyet Márk anno félve, remegő kézzel skiccelt fel egy gyűrött papírlapra akkor, amikor ezt az álmát megpróbálta maradandóvá tenni önmaga és a többi ember számára.

További információ az útról itt olvasható.

Címkék