Lukács, Dénes és Sleisz Gabriella is kikapott

Csoba Péter, az MTI különtudósítója Rigából jelenti: Nem indult jól magyar szempontból a Rigában zajló birkózó Európa-bajnokság szerdai versenynapja: a szabadfogású Lukács Norbert nyerhető meccset veszített el, míg a nők 53 kilogrammos kategóriájában szereplő Dénes Mercédesz papírforma-vereséget szenvedett. A szerdai versenynap harmadik magyarja, Sleisz Gabriella is kikapott első mérkőzésén.

Hasonló tartalmaink:

Az már a keddi sorsolás után egyértelmű volt, hogy az Eb második napján nem lehet nagy menetelésre számítani egyik magyartól sem. Előzetesen azonban úgy tűnt, hogy a 65 kilogrammos Lukács a selejtezőből továbbjuthat.
A magyar birkózó az észt Aimar Andruse ellen lépett szőnyegre, aki nem csupán verhetőnek tűnt, de a szőnyegen sem mutatott extrát. Lukács jól kezdett, egy szép lábra támadás után mögé kerüléssel szerzett 2-0-s előnyt. A folytatásban Andruse továbbra is passzív volt, az első három perc hajrájában azonban meg tudta kontrázni a magyar támadását, és nagy lendülettel kivitte őt a szőnyegről (2-2).
A második szakasz elején az észt próbálta őrizni minimális előnyét, ám passzivitása a bírónak is feltűnt, ezért megintette. A figyelmeztetés után 30 másodperce volt arra, hogy akciót hajtson végre, s ő egy mögé kerüléssel nem csupán az egypontos büntetést kerülte le, de 4-2-es előnybe került. Lukács hátrányban folyamatosan ment előre, az utolsó percben pedig nagyszerűen levitte ellenfelét, ami fél perccel a vége előtt azt jelentette, hogy 4-4-gyel, később szerzett pontokkal győzelemre állt. A siker azonban elmaradt, mivel egy figyelmetlenséget Andruse kihasznált, az újabb mögé kerülés (4-6) pedig az ő sikerét eredményezte.
Nem sokkal Lukács meccse után következett Dénes Mercédesz, aki a világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, Európa Játékok-győztes és a tavalyi Las Vegas-i vb-n ezüstérmével egyben riói kvótát is szerző Sofia Mattsson ellen lépett szőnyegre.
A favorit svéd gyorsan bizonyította, miért számít a kategória kiemelkedő alakjának: 20 másodperc elteltével már 2-0-ra vezetett egy mögé kerüléssel. Dénes ekkor még kiválóan védekezett, Mattsson nem tudta megpörgetni, sőt, a folytatásban egy szép lábra támadással próbálkozott. Utóbb azonban kiderült, ez lett a veszte, mivel hiába ragadta meg Mattsson lábát, nem tudott vele felállni, a svéd pedig kontrázott, s úgy fogta be Dénest, hogy a magyar tusba szorult.
Lukács és Dénes a vigaszágon még folytathatja a küzdelmeket, amennyiben legyőzőjük a döntőbe jut.
A nap harmadik magyarja, a 60 kilóban szereplő Sleisz Gabriella első meccsén az 58 kilogrammban tavaly vb-második, riói induló finn Petra Ollival mérkőzik majd a négy közé jutásért.

A meccs elején nem rontott Sleisznek a finn, sőt, a mérkőzésvezető őt biztatta aktívabb birkózásra. Egy perccel a  kezdés után aztán egy gyors lábra támadást nem tudott védeni a magyar, így a finn mögé kerüléssel előnyt szerzett. A meccs ezt követően úgy alakult, ahogy a finn klasszis szerette volna. Időről időre jó lábra támadás és mögé kerülés követte egymást, az ötödik hasonló akció után, 5:15 percnél technikai tussal (0-10) véget ért a találkozó.

“Sajnos, ez ennyi volt. Van, hogy jobb birkózóval találkozik az ember” – kommentálta röviden a látottakat Gulyás István szövetségi kapitány.
A nem olimpiai súlycsoportnak számító 60 kilogrammban mindössze tizen indultak, így elképzelhető, hogy Sleisz Gabriella veresége ellenére az esti bronzmeccsen lesz érdekelt, amennyiben Olli bejut a döntőbe.
Korábban a szabadfogású Lukács Norbert a selejtezőben kapott ki, majd ki is esett, míg Dénes Mercédesz a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget a svéd Sofia Mattssontól, aki vigaszágra segítheti őt, ha a negyeddöntő után az elődöntőben is diadalmaskodik.

mti.hu, képek: birkozoszov.hu

Címkék