Egy égbolt alatt sokszínű irodalom

Csuka Zoltán költő, író, műfordító emlékére hirdette meg az IRKA a Jószomszédság című vers- és prózaíró pályázatát nem csak érdi, hanem országos irodalomkedvelőknek, tollforgatóknak. Érkeztek is garmadával, várakozáson felüli számban a pályaművek.

Hasonló tartalmaink:

Az IRKA tagjain kívül, többek között soproni, győri, kaposvári, szegedi, veszprémi szerzők tettek kísérletet verssel és prózával arra, hogy ne csupán felidézzék, hanem kövessék, sőt, ha lehetséges továbbgondolják a városunkban félszáz éven át alkotó Csuka Zoltán szellemiségét.

Csuka rendületlenül hitt az egy égbolt alatt élő népek barátságában, s ennek rendelte alá egész életét. Szociálisan érzékeny, pacifista életművet hagyott maga után, meglehetősen idealisztikus világlátása volt. Az írás és műfordítás mellett az irodalomszervezéssel is példát állított követői elé.

Születésének 115-ik évfordulója alkalmából meghirdetett Jószomszédság pályázat díjkiosztó ünnepségét a Szirmok Városi Pedagógus Női Kar, Bartók: Köszöntés című kórusművével nyitotta meg, majd a műsor során, többek között elhangzott még Csuka Zoltán: Csendes esti fohász című, Karai József által megzenésített verse is. Utána a rangsorolt, kitüntetett munkákkal is megismerkedhettek a résztvevők.

– Igényesen, színvonalasan megírt műveket kaptunk. Mindegyikben vannak kiemelendő értékek, amelyek valamilyen módon megérintik az olvasót. A szerzők bátran használták a metaforikus képeket, már nem elégedtek meg az egysíkú szemlélettel. A bíráló bizottság nem kis örömére, költői és írói igénnyel léptek fel, remekül megkomponálták a műveket. Emellett érzékelhetően nagy gondot fordítottak a megfogalmazás minőségére, eredetiségére, kerülték a sablonos szóhasználatot – nyilatkozta lapunknak Daróci Lajosné Márta, az Irodalomkedvelők klubvezetője, hozzátéve, hogy a zsűrinek (amelynek elnöke Bíró András író, költő, tagjai: Somfai István gimnáziumi tanár, Daróci Lajosné) nem kis meglepetést okozott néhány először jelentkező pályázó. A műveiket jellemző, gazdag érzelemviláguk, képiségük, szimbólumaik alapján ugyanis felnőttnek hitték őket, ám jött a meglepetés: ezeket a sikeres pályamunkákat tehetséges általános iskolások küldték be!

A hetedikes Szigetvári Zsófia Petra próza kategóriában harmadik lett, a nyolcadikos Foltányi Emese pedig különdíjat nyert.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A pályaműve alapján felnőttnek vélt, ígéretes irodalmi tehetség, a nyolcadikos Foltányi Emese különdíjban részesült.

A dobogósok jutalmai is egyediek: a Poly-Art tagjai saját alkotásaikat ajánlják fel erre a célra. Kaposi Eszter Csuka Zoltán plaketteket készített a versírók helyezettjeinek, Hóvári Zoltán, Majorné Bániczki Julianna, Votin József pedig Csuka-portrét ajánlott fel a legsikeresebb prózaíróknak.

Érdi Újság

Bálint Edit

Az IRKA Jószomszédság irodalmi pályázatának díjazottjai: vers kategóriában: első díj Bőhm András, második Habos László, harmadik Dylan D. Tydes. Próza kategóriában: első díjas Kárász Tamás, második Vass Antónia, harmadik Szigetvári Zsófia Petra. Különdíjas: Foltányi Emese és Molnárné Boda Mária. Elismerő oklevélben részesült: Kreischer Nelly, Schmidt Gyöngyi, Péter Erika.

A fotón: Az első díjas Kárász Tamás és a klubvezető Daróci Lajosné Márta. 

Címkék