Nyolcvanéves védőnőt köszöntöttek

Több ezer kisbabát látott felcseperedni, több ezer édesanyának nyújtott nap mint nap tanácsot Németh Irén, aki negyven esztendeig dolgozott az érdi védőnői szolgálatnál. Nyolcvanadik születésnapján harminc egykori és jelenlegi védőnő köszöntötte.

Hasonló tartalmaink:

Mivel február 29-én születtem, nem is nyolcvan, hanem húsz éves vagyok – mondta mosolyogva az ünnepelt, aki ötven évig dolgozott védőnőként, és ebből negyven esztendőt töltött Érden.

– Mikor elkezdtem a pályát, kis falvakban dolgoztam Győr-Sopron megyében, ahol nem volt gyermekorvos, így nemcsak a tanácsadás, hanem a védőoltások beadása is az én feladataim közé tartozott. 1967-ben kerültem Érdre, ahol akkor már volt gyermekorvos, négyen dolgoztunk mellette, egyikük a nővérem volt. Akkoriban egyetlen tanácsadó volt Érden, oda jöttek az egész településről az anyukák és a várandós mamák is. Később négy gyermekorvosi rendelő épült, megváltoztak a körzetek, a tanácsadást pedig már orvosok tartották. Negyven év után az érdligeti tanácsadóból mentem nyugdíjba, 2007. december 31-én – idézte fel a múltat Németh Irén, aki hálás a sorsnak, hogy ezt a hivatást választhatta.

– Jó látni, hogy egy kisbaba szépen fejlődik, és hogy az anyuka megfogadja a tanácsomat. Mindig az anyatejes táplálásra helyeztem a hangsúlyt, hiszen annál jobbat nem adhatnak csecsemőjüknek az édesanyák. A régi mamák a mai napig megállítanak az utcán, mesélnek az unokáikról, és előfordul az is, hogy tanácsot kérnek – tette hozzá Németh Irén.

Jelenleg huszonhat védőnő dolgozik Érden, de a nyolcvan esztendős Németh Irént nemcsak ők, hanem a nyugdíjas kollégák is köszöntötték a múlt hétfői meglepetés-ünnepségen, a vezető védőnő lakásán.

Érdi Újság 

Ádám Katalin

 

Címkék