Jó kedv – rossz kedv –depresszió

A XVIII. óvodai szakmai napok programsorozatának legutóbbi alkalmát az Érdi Szivárvány Óvodában tartották a délelőtt folyamán. Ezúttal jó kedv – rossz kedv – depresszió címmel Dr. Kukla Balázs pszichiáter tartott előadást az óvodapedagógusoknak. 

Hasonló tartalmaink:

A depresszió egy óvoda tekintetében leginkább az óvodapedagógusokat érintheti, hiszen őket gyakrabban érintheti a stresszbetegség. Az előadás alkalmával azt is elhangzott, hogy a pedagógusok rossz kedve, illetve depressziója, hogyan befolyásolja a gyermekek teljesítményét. Az interaktivitásnak köszönhetően nem csak hallgatói, hanem az előadás aktív közreműködői is voltak az óvodapedagógusok. Számos kérdés felmerült a témában, a pszichés zavarok teljes spektrumát illetően.

Általános értelemben a  jó és a rossz kedv azonban nem csak a felnőtteket, hanem gyermekeket is érinti, amellyel az óvodapedagógusok nap mint nap találkoznak. Ilka Erzsébet már négy éve dolgozik a Szivárvány Óvodában, szerinte nagyon fontos, hogy a gyermekek a lehető legjobb hangulatban töltsék el napjaikat az intézmény falain belül. A gyerekek nem a szavakon hanem az érzéseiken keresztül tapasztalják meg a világot. Az óvodai felnőtt-gyermek lelki kapcsolat mindkét félnek hasznos, az óvodapedagógusok és a gyermekek is tudnak belőle meríteni. A depressziónak életkoroktól függően különféle súlyossági fokozatai lehetnek. A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség és a teljesítmény csökkenése. Gyakori az étvágytalanság, az étel elutasítása, félelem a lefekvéstől, az elalvástól.

Magyarországon pillanatnyilag nem áll rendelkezésre reprezentatív, statisztikailag is alátámasztott felmérés a gyermekek körében megjelenő depresszió előfordulási gyakoriságáról az elmúlt évekből, de a klinikai tapasztalatok alapján itthon a gyermekkori depresszió előfordulása az elmúlt években számottevően nem nőtt. Az óvodai szakmai napok programsorozatának következő állomását március 21-én hétfőn a Kutyavári Óvodában tartják, ott kézműves foglalkozáson vehetnek majd részt az óvodapedagógusok.

Címkék