Beszámolt az ifjúsági polgármester

Beszámoló beszédet tartott csütörtökön délelőtt Tomka Lilla, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat polgármestere Érd Megyei Jogú Város közgyűlésének ülésén. Az ifjúsági polgármester tájékoztatta a képviselőket és a közvéleményt az elmúlt fél évben tett cselekedeteikről.  

Hasonló tartalmaink:

Az Ifjúsági Önkormányzat 2015. október 1-jétől működik,  a város közgyűlése által elfogadott alapokmány szerint. A fiataloknak legalább kéthavonta közgyűlést kell tartaniuk, aminek eleget is tettek,  az elmúlt hat hónapban 9 ülést tartottak.

Ugyancsak az alapokmányban rögzített kötelességük, hogy a város önkormányzata által rendelkezésükre bocsátott tíz millió forintos költségvetési kereten belül saját költségvetést készítsenek. Ebből a büdzséből támogatták az érdi középiskolák szalagavató báljait, fejlesztették  a középiskolák diákstúdióit, tanulást segítő, készségfejlesztő programot szerveztek az  általános iskolások számára, valamint multimédiás eszközökkel támogatták a Habilitációs Központot is. Továbbá különdíjat ajánlottak fel az Érd Virágzó Kertváros fotópályázat nyertesinek, támogatást nyújtottak a Masters SE egyik versenyzőjének egy nemzetközi versenyen való részvételéhez, de részt vettek a „Mikulás a Főtéren” akcióban is.

Tomka Lilla elmondta, hogy egyik kezdeményezésüket a közelmúltban – nem a diákság részéről – kritika érte. Az ifjúsági polgármester ezért kiemelte, hogy az általános iskolások számára indított tanulást segítő  programban való részvétel egyetlen diák számára sem kötelező, az Ifjúsági Önkormányzatnak nincs is olyan jogköre, hogy bárkit bármire is kötelezzen. A programon szülői jóváhagyással, szülői engedéllyel vesznek részt azok a gyerekek, akiknek a szülei ezt hasznosnak tartják. A program beindítását az érdi tankerület vezetésével és az érintett iskolák vezetőinek részvételével tartott egyeztetés előzte meg. Az iskolák vezetői támogatták a program beindítását. A készségfejlesztő, tanulást segítő programban jelenleg több mint 180 diák vesz részt, és a mai napig folyamatosan jelentkeznek rá diákok. “A gyerekek és szüleik visszajelzései alapján bátran mondhatom, hogy a program sikeres, a gyerekek, a szülők és a pedagógusok is számottevő fejlődésről, a tanulmányi eredmények javulásáról számoltak be.”

Ezzel kapcsolatban Tomka Lilla kiemelte, hogy a tavaly elfogadott az alapokmányuk határozottan tiltja a pártpolitizálást, s  értelmezésünk szerint ez nemcsak rájuk, hanem az Ifjúsági Önkormányzatot létrehozó városi közgyűlésre is vonatkozik. Ezért nem is kívánnak reagálni az MSZP ifjúsági tagozatának primitív lejárató, az érdi Ifjúsági Önkormányzatot támadó” videójára.

Az Érdi Ifjúsági Önkormányzat polgármestere végül hozzátette: a város önkormányzata, Érd történetében példátlan lehetőséget adott az érdi diákság kezébe, ezért ők igyekszenek ennek a lehető legteljesebb mértékben megfelelni.

Címkék