T. MÉSZÁROS ANDRÁS, ÉRD POLGÁRMESTERÉNEK KÖZLEMÉNYE

A tegnapi napon – az ország többi polgármesteréhez hasonlóan – levelet kaptam a Pedagógus Szakszervezet elnökétől, Galló Istvánnétól, amelyben arra kér, hogy a szakszervezet sztrájkfelhívását postázzam az érdi közoktatási intézmények vezetőinek.

Hasonló tartalmaink:

Galló Istvánné sztrájkfelhívásEredetileg nem volt szándékomban kommentálni a szakszervezet tegnap nyilvánosságra került sztrájkfenyegetését, de miután – még ha ilyen udvariatlan módon is, de – megszólíttattam, néhány megjegyzést mégiscsak fűznék hozzá.

Az egyik, hogy nem vagyok postás. A közel 70 ezres lélekszámú Érd Megyei Jogú Város sorozatban harmadszor megválasztott polgármestere vagyok.

A másik, hogy Galló Istvánné láthatóan nem ismeri az önkormányzati törvényt. Ez ugyanis nem írja elő és nem is teszi lehetővé a polgármesterek számára sztrájkok szervezését. Ha a szakszervezeti tagdíjakból nem futja postai bélyegre, ha nem kellően felkészült az apparátusa ahhoz, hogy leveleket postára adjon vagy emailen elküldjön, akkor a vezetői képességeit kellene önkritika alá vonnia.

A harmadik, hogy az általa képviselt szakszervezet – ezen postai szolgáltatásra felkérő levelén kívül – eddig egyetlen alkalommal sem keresett meg azzal, hogy az érdi közoktatási intézmények helyzetéről, az azokban folyó szakmai munkáról tájékoztatást kérjen.

Ha megtette volna, akkor elmondtam volna, hogy az elmúlt közel két és fél önkormányzati ciklusban több milliárd fordítottunk az érdi közoktatási intézmények – óvodák, iskolák – építésére, felújítására.

Elmondtam volna, hogy ebben a ciklusban két új középiskolát és egy általános iskolát építünk, két óvoda mellett.

Ha összevetjük az érdi közoktatási intézmények fejlesztésére szánt összegeket más fejlesztésekkel, akkor látható, hogy az előbbi kiemelt prioritást élvezett és élvez Érden.

Beszédes az a tény is, hogy a múlt heti, egy órásra hirdetett kormányellenes demonstráció Érden teljes kudarcot vallott. Egyetlen egy érdi intézmény sem volt ugyanis, ahol a tantestület megszavazta volna az ehhez való csatlakozást.

Az érdi oktatási intézményekben nemcsak kiváló munka folyik, de az érdi diákok az Ifjúsági Önkormányzat révén országosan is példamutató érdekképviselettel és tíz millió forintos saját éves költségvetéssel rendelkeznek.

Hiszem, hogy csak akkor lehet eredményes és sikeres az oktatás, ha annak résztvevői odafigyelnek egymásra, és nem engedik, hogy politikai szándékoktól vezérelve kijátsszák őket egymás ellen.

Ezért azt kérem minden érdi pedagógustól, hogy ne vegyenek részt a sztrájkban, és azt javaslom annak, aki jelenleg tagja a pedagógusok szakszervezeteinek, hogy lépjenek ki, és alakítsanak olyan önálló, független szervezetet maguknak, amely valóban képes az érdekeik és az oktatás érdekeinek képviseletére, valamint nem szolgáltatja ki őket napi politikai érdekeknek.

 Érd, 2016. április 6.

Címkék