A 2017-es büdzsé az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése

A  2017-es költségvetési tervezet mindenkinek biztosít egy lépést előre, s lesz, aki számára nagy lépésre nyílik lehetőség – fogalmazott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 46. Kormányinfón, melyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

Hasonló tartalmaink:

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a jövő évi az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lehet. Rezsicsökkentés lesz az alapélelmiszerek körében, és az internetszolgáltatás áfa kulcsa is csökken.

  • Visszafizettük az Európai Unió és a Valutaalap 2008-ban folyósított kölcsönét

  • Minden magyarnak lehetősége lesz arra, hogy „egy lépést tegyen előre”

  • Sikerült stabilizálni az állam gazdasági helyzetét, és ma már több a bevétel, mint a kiadás

  • 5 százalékra csökken a tej, a tojás és a baromfihús általános forgalmi adója

  • Az internet szolgáltatás áfája 18 százalékra csökken

  • Jövőre a gyermekenként családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetén 15 000 forintra emelkedik

  • 2017-ben 100 milliárd forint többlet pénzt kap bérfejlesztésre az egészségügyi ágazat

  • 2017-ben tovább nő a pedagógusok, a rendőrök, katonák és az állami tisztviselői kar bére, illetve önálló életpályamodellt alakítanak ki a mentőszolgálat és az adóhivatal dolgozói számára

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter először is kiemelte, hogy a kormánynak sikerült visszafizetni az Európai Unió és a Valutaalap 2008-ban folyósított kölcsönét, amely a csőd széléről rántotta vissza az országot, ahová a szocialista kormányok juttatták.

Majd áttért a jövő évi költségvetés részleteire, amelyet a tervek szerint júniusban fogad el az Országgyűlés. A miniszter szerint a jövő évi büdzsé minden magyar honfitársunknak lehetővé teszi, hogy „egy lépést tegyen előre”, de lesznek olyanok is, akik nagyot léphetnek.

Lázár János az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évit. A tárcavezető egyes élelmiszerek áfakulcsának 100 milliárd forint értékű csökkentését és a szintén 100 milliárd forint értékű otthonteremtési támogatásokat azzal magyarázta, hogy sikerült stabilizálni az állam gazdasági helyzetét, és ma már több a bevétel, mint a kiadás. Kiemelte, hogy a személyi jövedelem adó jövőre egységesen 15 százalékra mérséklődik, és rezsicsökkentés jön az alapvető élelmiszerek körében is: 5 százalékra csökken a tej, a tojás és a baromfihús általános forgalmi adója. Az internet szolgáltatás áfája 18 százalékra csökken. Továbbá az éttermi szolgáltatások áfáját 27 százalékról 2017-re 18, 2018-ra 5 százalékra csökkentik.

Jövőre a gyermekenként családi adókedvezmény 15 000 forintra emelkedik.
2017-ben 100 milliárd forint többlet pénzt kap az egészségügyi ágazat, melynek kezelésével Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások miniszterét bízták meg, amelyet alapvetően a béremelésre lehet fordítani. Kiemelte azt is, hogy 2017-ben tovább nő a pedagógusok, a rendőrök, katonák és az állami tisztviselői kar bére, illetve önálló életpályamodellt alakítanak ki a mentőszolgálat és az adóhivatal dolgozói számára.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: az állam működése 2017-ben nullszaldós lesz, hitelt csak fejlesztésre veszünk fel, a hiány pedig nem lehet több 2,5 százaléknál. Az infláció 1 százalék alatt, a gazdasági növekedés 3 százalék fölött lesz – sorolta az adatokat Lázár János.

A KORMÁNY ÁLTAL KEZDEMÉNYEZETT NÉPSZAVAZÁS A NATO- ÉS AZ UNIÓS TAGSÁGRÓL DÖNTŐKKEL AZONOS SÚLYÚ
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az illegális bevándorlással kapcsolatban a kormány által kezdeményezett népszavazás olyan súlyú, mint a Magyarország NATO- és európai uniós tagságáról döntő referendumok voltak.

Lázár János csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón úgy értékelte: az Európai Bizottság (EB) bürokráciával, a magyar kormány demokráciával szeretné megoldani a problémát.

A miniszter szerint az EB közelmúltban nyilvánosságra hozott, a kötelező kvótát is tartalmazó javaslata a baj, a terrorveszély szétosztását jelenti Európában, illetve azt is meghatározná Brüsszel, kik éljenek Magyarországon.

MÁJUSBAN INDUL A FÖLDÁRVERÉSEK HARMADIK KÖRE
Májusban elindul a földárverések harmadik, egyben utolsó köre – közölte Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy egy hónapig lesznek árverések, a feltételek nem változnak, ár- vagy területcsökkenés nem lesz.
Beszámolt arról, hogy az eddigi árverésekből 240 milliárd forint bevétele származik az államnak. Mintegy 10 ezer gazda vásárolt földet, de közülük csak tíznek a neve forog közszájon – jegyezte meg. Hozzátette: az értékesítések elérték társadalmi céljukat, minden gazda előtt megnyitották a lehetőséget.

(fotó: kormany.hu)

Címkék