A költészet napját ünnepelte a roma nemzetiség

Rafael Attila az Érd Roma Nemzetiségű Önkormányzat elnöke április 11-én délután a Parkvárosi Közösségi Házban nyitotta meg a Költészet napi programot, első alkalom, hogy Érden a cigányság megünnepli a Költészet Napját.

Hasonló tartalmaink:

Megnyitó beszédében elmondta, hogy 1905.04.11-én született József Attila a magyar költészet nagy alakja, és 1926.04.11-én született Lakatos Menyhért aki magát író cigánynak nevezte.

A Költészet napja alkalmából nemcsak József Attiláról, hanem a Magyarországon élt Lakatos Menyhért  író, költőről is meg kell emlékezni, hiszen nemcsak a magyar irodalom kiemelkedő írója, de cigány származású is, és ez nekünk romáknak a feladatunk, hogy ne feledjük és emlékezzünk hangsúlyozta Rafael Attila elnök. A jelenlévőknek bemutatta Balog Elemér író, költő és zenészt, aki Lakatos Menyhért rokona, és őt kérte fel, beszéljen a Vésztőn született cigány íróról és munkásságáról.

Balog Elemér kiemeli, hogy Lakatos Menyhért a nagykőrösi népi kollégiumban tanul, érettségije, a vésztői cigánygyerek bejutása az egyetemre, még ha népi kollégium is, szinte a legenda tárgykörébe tartozik. Balog Elemér a tanulás fontosságát hangsúlyozza, a világon a legigazabb értékeknek tartja, akárcsak Lakatos Menyhért. Az 1970-től publikáló Lakatos Menyhért író, költő, 1976-ban és 1993-ban is  megkapja a rangos József Attila díjat és utána még számos kitüntetésben részesül. A Füstös képek című regényét több mint harminc nyelvre fordítják le. Regényében csodálatosan örökíti meg az évszázadokon át megőrzött szokásokat, babonákat, de tudja, hogy bár vissza lehet álmodni olyannak a világot, mint amilyen a múltban volt, „de úgy élni benne, mint akkor, már nem lehet”. Lakatos Menyhért az ember, annak elképzeléseiről, álmairól is mesél, Balog Elemér és 2007-ről mikor Budapestről hazamegy meghalni Vésztőre, és Balog Elemér mint rokon beszélget vele. Balog Elemér író az Elie Wiesel nemzetközi történetíró pályázat fő díját elnyerte tanulságos, ízes elbeszélése után Szarka Bianka elmondta József Attila: Mama című versét. Balog Elemér is saját verséből elmondott néhányat.

Sebők Ferenc gitár játéka a zenét is bevarázsolta a Költészet napi  műsorba. Végezetül Rafael Attila záróbeszédében megköszönte a Szociális Gondozó Központ vezetőségének a támogatást, valamint Balog Elemér író, költő, zenész tartalmas előadását és a jelenlévőknek a részvételt.

Címkék